- hirdetés -

Hét csapat részvételével rendezték meg az I. Cziráki József Labdarúgó Emléktornát az OMTK-ULE Sportcentrumában. A küzdelmes, de sportszerű tornán a Mezőkovácsháza együttese győzött.

Március 15-én emléktornán mérkőztek a felek Gyopároson. A 45 év feletti „öregfiúk” alkotta csapatok az egykori kiváló labdarúgóra, Cziráki Józsefre emlékeztek.

– Hét együttes, két csoportra osztva vívott körmérkőzéseket. A csoportonkénti két első helyezett játszotta a helyosztókat. Az egy éve alakult Retro Labdarúgó Egyesület kiemelt hangsúlyt fektet az orosházi labdarúgók emlékének ápolására. Az idei évben júniusban megszervezzük a III. Szénási József Emléktornát, októberben családi sportnapot, a tél folyamán pedig a II. Mátrai Sándor Emléktornát – emelte ki Benkő László, a szervező Retro Labdarúgó Egyesület elnöke.

Fotó: Rosta Tibor

Szűcs Ferenc, a Berta József Labdarúgó Alapítvány titkára láthatta játszani Cziráki Józsefet, sőt, 1957-ben egy edzőmérkőzésen csapattársakként léptek pályára.

– Kivételes labdarúgó volt. Kétlábas, gyors, eszes és gólérzékeny. Bohém természetű, de csapatban gondolkodó játékos. A város labdarúgó történelmének meghatározó alakjává nőtte ki magát. Az aktív pályafutását követően edzőként folytatta munkáját, sokat tanulhattak tőle játékosai – mondta el Szűcs Ferenc.

Fotó: Rosta Tibor

A torna csoportbeosztása:

A-csoport: Mezőkovácsháza, Benkő Baráti FC, OMTK Öregfiúk.
B-csoport: Barátság-Orosfarm SC, Telekgerendás, Mezőhegyes, Légiósok.

A torna végeredménye:

I. hely: Mezőkovácsháza
II. hely: OMTK Öregfiúk
III. hely: Légiósok

Különdíjak:
Legidősebb játékos: Szabó János (Benkő Baráti FC)
Legtechnikásabb játékos: Tóth-Kása Sándor (OMTK Öregfiúk)
Legjobb kapus: Friedl József (Légiósok)
Gólkirály: Kiss István (Mezőkovácsháza)

A Berta József Labdarúgó Alapítvány vándorserlege a Mezőkovácsháza csapatához került.

Cziráki József (1927-2010)

Cziráki József 1927-ben született Mezőtúron, három éves korában költözött át családja Orosházára. A Szentetornyai Petőfihez 15 évesen került, majd egy év múlva az Orosházi Levente Egylet, 1944 őszén az OMTK igazolta le. Egy rövid békéscsabai kitérő után katonaéveit 1951-től a Szegedi Honvédban töltötte. Itt lett NB I-es játékos, 72 mérkőzésen 20 gólt szerzett.

Testvére, Cziráki László is ismert alakja volt a szegedi futballnak, többek között a Dózsánál folytatott szakmai munkája révén. Unokaöccse, Ifjabb Cziráki László pedig a Szegedi Dózsa színeiben léphetett pályára NB III-as mérkőzéseken, illetve a futsal NB II-ben a Charltonban.

Cziráki József neve a balösszekötők rangsorában Szusza és Puskás mögött volt olvasható harmadikként a ranglistán. A Szegedi Honvéd megszűnése következtében a Szegedi Haladásba igazolt, ahol 1954-1956 között 45 mérkőzésen 10 gólt lőtt. 1957-ben a szintén első osztályban szereplő Komlói Bányászhoz került, 22 mérkőzésen 6 gólt rúgott.

Összesen 139 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, középpályásként 40 gólt szerzett. Egy év kivárás után tért haza Orosházára, 1963-ban az Orosházi Kinizsi játékosaként fejezte be aktív pályafutását. Ezután több csapatban edzősködött: Orosházi Kinizsi, Battonya, Medgyesbodzás, Oh. Dózsa Tsz, Oh. Üveggyár, Mezőhegyes, Oh. HÖR Dózsa. Cziráki József kiérdemelte az „Orosháza Város Sportjáért”, valamint az „Orosháza Labdarúgásáért” díjat. Haláláig a Berta József Labdarúgó Alapítvány kuratóriumi tagjaként tevékenykedett. Orosházán hunyt el 2010. április 12-én.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.