- hirdetés -

Gumicsere. Nem két másodperc alatt, mint a forma 1-ben, de legalább annyira fontos. Nem a legnagyobb sebesség, hanem a legnagyobb biztonság szempontjából.

Márciusra fordult a naptár, a hőmérő is pozitív értékeket mutat most már éjjelente is. Ez nemcsak a természet ébredését jelzi, de az autósok számára a gumiabroncs váltásának idejét is. Hivatalosan akkor javasolják a váltást a szakemberek, ha a napi középhőmérséklet tartósan eléri, vagy meghaladja a +7 fokot.

Miért lényeges?

Mint Sárközi-Hajdú Dániel szervízvezető elmondta, autónk négy, alig tenyérnyi felületen érintkezik az úttal. – Nagyon fontos, hogy ezen a pici felületen minél jobb tapadást tudjunk biztosítani, akár az úttartást, akár a megállást nézzük. A téli időszakban ezért szereltetünk fel lágyabb keverékű speciális profilú téli gumikat. Ha az idő melegebbre fordul, ezek a gumik – összetételüknél fogva – sokkal jobban kopnak. Ilyenkor jobb a keményebb keverékű, mintázata miatt nagyobb vízkiszorítású nyári abroncsokat használni – magyarázza Sárközi-Hajdú Dániel.

Ez az abroncs bizony már megérett a cserére (Fotó: Rosta Tibor)

Mikor kell új abroncsot venni?

– Új gumikat nem csak akkor kell vennünk, mikor a profilmélység eléri a KRESZ-ben meghatározott minimum értéket. Jó ha figyelünk a gumik korára is. Ezek szerves anyagból készülnek és a környezeti hatások miatt öregszenek, bekeményednek és ez lényegesen csökkenti a teljesítményüket, tapadásukat. Lehetőség szerint ne használjunk hat éves, vagy annál öregebb abroncsokat. Akár a megvásárolandó új, akár a meglevő abroncs korát könnyen megtudhatjuk, ha megnézzük az oldalán az ún. DOT számot. A négyjegyű szám hátsó két számjegye a gyártás évét, az első kettő a hetét mutatja. Arra is jó figyelni, hogy gumiabroncs cserénél ne csak a gumikat, de a szelepet is kicseréljék – tájékoztat a szervízvezető.

Jó, ha előre gondolkodunk

Ősz végén és tavasszal sokszor előfordul, hogy a szervizek leterheltsége miatt tumultus alakul ki, sokat kell várnunk a már aktuálissá vált gumicserére.

– Itt Nagyszénáson a mi műhelyünkben most még nincs komoly várakozás, de elő szokott fordulni. Jó tehát előre gondolkodni – mondja Dániel.

Az orosházi szervizekben kissé más a helyzet. Mint érdeklődésünkre elmondták, bár még nincs teli a naptár, már áprilisig szinte minden napra van több előjegyzés. Válasszunk tehát jó minőségű új gumikat és jelentkezzünk be időben, ezzel is szolgálva magunk és a többi közlekedő biztonságát.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.