- hirdetés -

A főszervező, Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Horváth József, az agrár-miniszter helyettes Farkas Sándor és a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke, Jakab István, mind más szemszögből látták és értékelik az orosházi rendezvényt.

Az idei rendezvény minden eddigi rekordot megdöntött. Nemcsak a látogatók számát, de a bírálatra beküldött pálinkák, szárazkolbászok, gyermekrajzok tekintetében is.

Fotó: Rosta Tibor

– Több, mint kétszáz gyermekrajz érkezett. A legtöbbet a Békéssámsoni Általános Iskola tanulóitól kaptuk. A nemzetközi pálinkaversenyre Magyarországon kívül Szlovákiából, Romániából Szerbiából is érkeztek párlatok. Összesen 230 mintát küldtek be. A szárazkolbász versenyen a zsűri 65 kolbászt bírált el. A kolbászgyúró versenyre nevezett 20 csapat közül kilenc a határon túlról érkezett. Mivel a rendezvény megtekintése ingyenes volt, így az érdeklődők, látogatók számát csak becsülni tudjuk, de sokat elmond, hogy a délutáni koncerteken csak az 1400 négyzetméteres fesztiválsátor leghátsó traktusában maradt néhány hely. Egy-egy programon közel háromezren szórakozhattak és a koncertek közönségének jó része cserélődött is – foglalta össze Horváth József.

A visszajelzések pozitívak voltak, akár a kézműves kirakodóvásár árusait, akár a látogatókat kérdeztük. Mint a későbbiekből kiderül, a verseny prominens vendégei is elégedettek voltak a látottakkal.

– Ha minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, a következő Hagyományok -Ízek Verseny rendezésekor még az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a közönség még jobb, még biztonságosabb, még gördülékenyebb kiszolgálására. Őszintén remélem, hogy ahogyan eddig, a jövőben is számíthatunk az önkormányzat anyagi és erkölcsi segítségére
– zárta az értékelést a gazdaköri elnök.

A miniszter-helyettesnek is tetszett

Ezen a rendezvényen először járt Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes. Maga is alföldi ember lévén (Szentes szülötte) közel állnak hozzá az itt felvonultatott értékek.

Fotó: Rosta Tibor

– Sajnálom, hogy ez a fesztivál eddig kimaradt az életemből. Kicsit irigykedve szemlélem, hogy Orosházán, tőlünk, Szentestől 37 kilométerre ilyen nagyszerű rendezvény van. Fontosak az ilyen események, hogy egy város, egy gazdakör, egy komoly erő meg tudja mozgatni a térség lakosságát, amellett, a határon túlról is itt vannak a gazda-barátok. Elhozzák azokat az ízeket, lehetőségeket, melyeket egybe lehet itt kovácsolni és olyan közösség építő erő alakul ki, amelyre büszkék lehetnek a szervező Orosháza és Térsége Gazdakör tagjai – foglalta össze benyomásait a miniszter-helyettes.

Rendszeres vendég a MAGOSZ elnöke

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke az elsőtől kezdve minden Hagyományok-Ízek Versenyen vendégünk volt, így teljes rálátással bír a rendezvény fejlődésére.

Fotó: Rosta Tibor

– Fantasztikus fejlődés tapasztalható. Ez az a hely, ahol a Kárpát-medencei magyarság összefog, ahol a vidék társadalma összefog. Találkozik, felmutatja értékeit, egy nagyszerű ünnep. A fejlődés mellett persze fontos a hagyomány, fontosak a hagyományos ízek. Azok az ízek melyekkel gyerekkorunkban találkoztunk, itt visszaköszönnek. Remélem lesz folytatása a rendezvénynek, és ha az Isten engedi nagy örömmel jövök Orosházára jövőre is, azután is – mondta el Jakab István.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.