- hirdetés -

Immár tizennyolcadik alkalommal gyűltek össze vendégek, tanulók és érdeklődők a Német Kultúra Hetének megnyitójára március 4-én. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan ezúttal is a Táncsics Mihály Gimnázium adott otthont az eseménynek.

Virsli, sör, a Bayern München labdarúgócsapata – csak néhány érdekesség Bajorország rengeteg jellegzetessége közül. Ez a német országrész adja ugyanis a 2019-es, sorozatban már tizennyolcadszor rendezett Német Kultúra Hetének központi témáját. Az esemény nyitására március 4-én gyűltek össze a Táncsics Mihály Gimnázium aulájában.

A hagyományoknak megfelelően a magyar mellett a magyarországi németek himnuszát is lejátszották, majd dr. Abonyi Lajos az Orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.
– A magyarországi németség már sok mindent letett az asztalra. Kevesen tudják, de Erkel Ferenc és Márai Sándor is közéjük tartozott. Épp ezért Bajorország mellett a magyarországi német irodalmat is szeretnénk bemutatni a rendezvény keretein belül – mondta dr. Abonyi Lajos.

dr. Abonyi Lajos is köszöntőt mondott (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Köszöntőjét követően műsorral folytatódott a rendezvény, az Eötvös József Katolikus Óvodát képviselő gyerekek előadása nagy sikert aratott, majd dr. Manz Adelheid, a bajai Eötvös József Főiskola tanára nyitotta meg a 2019-es Német Kultúra Hetét.

– Már többször is invitáltak korábban, de nem tudtam eljönni, ez az első alkalom, hogy Orosházára látogatok. Érdekesnek és hasznosnak tartom a hasonló kezdeményezéseket, hiszen az iskola ideális terep hozzá és úgy gondolom a tanulóknak is maradandó élmény, hiszen a német nyelv használata nem feltétlenül csak a német órákhoz kell, hogy kötődjön – nyilatkozta dr. Manz Adelheid.

A Táncsics gimnázium tanulói műsorral készültek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A megnyitó alkalmából tartott előadások sorozata ekkor még nem ért véget, a Táncsics Mihály Gimnázium tanulói irodalmi produkciókkal kedveskedtek a meghívott vendégeknek és érdeklődőknek. Végezetül dr. Blahó János, az intézmény igazgatója is megosztotta ünnepi gondolatait a hallgatósággal.

A Német Kultúra Hete az elmúlt évekhez hasonlóan tanulmányi versenyekkel folytatódik. Kedden német nyelvű kvíz, szerdán területi írásbeli verseny, csütörtökön bajor vetélkedő, pénteken pedig magyarországi német szerzők műveit tartalmazó vers- és prózamondó verseny vár a versenyzőkre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.