- hirdetés -

Nevelőszülőnek lenni nemcsak egy hivatás, hanem egyfajta társadalmi szerepvállalás. Gondoskodni és szeretet adni – ez a fő feladat. Teszik mindezt úgy, hogy vér szerinti kötődés nincs, csak a szülői ösztönök.

A nevelőszülő olyan gyermekekről gondoskodik, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból, emiatt gyermekvédelmi gondoskodásba kerültek. Ennek oka lehet a gyermek súlyos elhanyagolása, bántalmazása vagy a szülők halála. A gyermek a saját, vagy a szülő kérésére is gondoskodásba kerülhet.

A nevelőszülő sajátjaként törődik rábízott gyermekekkel, gondoskodik testi-lelki szükségleteikről. Ahogy bármely családban is, vezeti a háztartást, vásárol, főz, mos a gyerekekre. Szükség esetén gyógykezelésre, fejlesztésekre, külön foglalkozásokra viszi a gyermeket. Felkészíti a nála élő fiatalokat az önálló életre.

– A legfontosabb célunk, hogy biztonságos, szerető otthont adjunk a gyerekeknek. A gyerekek az SOS Gyermekfalvakban ezért nevelőszülőnél, családban nőhetnek fel, ahol pszichológus, fejlesztőpedagógus és a különböző szakemberek együtt munkálkodnak azon, hogy segítsenek feldolgozni a hozott traumákat és behozhassák lemaradásaikat – nyilatkozta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója.

Hozzátette, ha a gyermek családjában megoldódnak a problémák, a gyermek visszakerülhet vér szerinti rokonaihoz. Ha ez nem lehetséges, a gyermek örökbe adását segítik. A gyakorlat azonban az, hogy a gyermekek éveket töltenek el a nevelőszülőnél, akár felnőtté válásukig.

Bárki lehet nevelőszülő, aki kedvet és elhivatottságot érez ahhoz, hogy gyerekekkel foglalkozzon hivatásszerűen, és betöltötte a 24. életévét. Lehet nő, férfi, egyedülálló vagy házas, lehet mellette munkája, vagy vállalhatja a nevelőszülőséget akár főállásban is.
A nevelőszülővé válás egyik feltétele, a büntetlen előélet, személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmasnak kell lennie a nála elhelyezett gyermek egészséges fejlődésének biztosítására, illetve egy 60 órás nevelőszülő képzést kell elvégeznie. Rendelkeznie kell száraz, tiszta, fűthető lakással, külön gyerekszobával, gyerekenként legalább 6 négyzetméter térrel. A nevelőszülőnek a gondozott gyermeknél legalább 18 évvel idősebbnek kell lennie, de nem lehet nála 50 évvel idősebb.

– Ezt a hivatást csak szívvel-lélekkel lehet végezni. Nyilván nem egyszerű, amikor egy elhanyagolt vagy bántalmazott gyermek megérkezik egy már működő családi felállásba, hiszen átkeretezi a jelenlegi viszonyokat és új napirendet visz egy család életbe. A nevelőszülőknek felkészültnek kell lenniük azokra a traumákra, amiket ezek a gyerekek átvisznek a küszöbön. De mind a nevelőszülői tanfolyam, mind az SOS támogató szakemberei épp ezt segítik – vázolta Szilvási Léna.

Minden gyermek más érzelmi állapotban érkezik az SOS Gyermekfaluba. Különböző korúak, különböző traumák érték őket, és a kötődéseik sem egyformák. Ezért változó mit vált ki belőlük az, ha nevelőszülőnél helyezik el őket. Amikor csecsemőként érkezik egy gyermek, sokszor ugyanúgy sír az anyja után, mint a 8 éves, csak hamarabb elfelejti. Ha idősebben érkezik, van, hogy tiltakozik, minden nehézség ellenére a szülei mellett akar lenni, nem számít, hogy éhezett, bántották.

– Az is előfordult már, hogy a gyerek maga kérte, hogy gyermekvédelembe kerülhessen. Más egy óvodás, más egy lázadó tinédzser, nagyon különböző élethelyzetek ezek. Ami általánosan érvényes, hogy amikor már érzik, hogy biztonságban vannak, van állandóság és otthon, a nevelőszülőnél lassan megnyugszanak. Ezt ki kell várni, hiszen valakinél korábban, valakinél később jön el – nyilatkozta.

Jelenleg közel 5600 nevelőszülő dolgozik az országban, ebből hetvenen az SOS Gyermekfalvak keretein belül. Orosházán és környékén tizenöt nevelőszülő dolgozik az SOS Gyermekfalvak hálózatában.

Az, hogy minden nap jut vacsora az asztalra, van, aki betakarja és mesét olvasson nekik, szeretettel ölelje őket és velük nevessen és sírjon, többet jelent a nehéz sorsú gyermekeknek, mint bármi más. Így válik a nevelőszülőből, igazi anya és apa.

A jelenleginél jóval több nevelőszülőre lenne szükség. 2014. január elseje óta minden 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni. Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is nevelőszülőket keres, akik Orosházán, vagy annak 60 kilométeres körzetében, saját ingatlanukban fogadnák a gyermekeket. Ha valakit érdekel ez a lehetőség, várják nyílt napjukra február 28-án a Bajcsy-Zsilinszky utca 11. szám alatt, de honlapjukon keresztül is lehet jelentkezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.