- hirdetés -

A méz a legtermészetesebb és egyben legfinomabb természetes édesítő szerünk. Emellett rengeteg olyan élettani hatása is van, ami miatt kötelező jellegűvé kellene tenni a méz mindennapi fogyasztását, különösen ebben a vírusokkal teli időszakban.

Mint az Rajki József, az Orosháza és környéke Méhész Egyesület nemrég megválasztott elnöke elmondta, Magyarország méz nagyhatalomnak számít Európában. A legkiválóbb minőségű mézet állítja elő a körülbelül húszezer méhész, 1,2 millió méhcsaládja. Bár az utóbbi időben fejlődés tapasztalható, a 2010-ben jegyzett mintegy 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra emelkedett, ennek az egészséges finomságnak a fogyasztásában hátul kullogunk.

A jelenlegi vitaminszegény időszakban még inkább szükség van a mézre

– Pedig a mézfogyasztásnak számtalan előnye van. A méz bővelkedik kalciumban, rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, káliumban, és B-vitaminokban és C-vitaminban is. Azok a mézek, amelyek sötétebbek, több ásványi anyagot tartalmaznak, mint a világos színűek. Még a bakteriális megbetegedéseket is eredményesen tudja kezelni, hiszen természetes antibiotikum. Nem véletlen, hogy fájó torokra leginkább a méz fogyasztását szokták javasolni a népi gyógyászatban. A méz ugyanis remek fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatással is bír – sorolja az elnök.

A hazai termelés időjárástól és egyéb tényezőktől függően 15 és 30 ezer tonna között van, amelyből a belföldi mézfogyasztás mintegy 7-8 ezer tonna évente. Talán meglepőnek tűnik, de ha az emberek 60-70%-a naponta elfogyasztana egy teáskanál mézet, akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna és még egészségesebbek is lennénk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.