- hirdetés -

A pálinka verseny zsűrizésével csütörtökön kezdetét vette az Orosházi Hagyományok, Ízek Verseny rendezvénysorozata. A zsűrizés – először az esemény történetében – nyíltan, bárki számára megtekinthetően zajlott a művelődési központ Bubik termében.

A Hagyományok, Ízek verseny elindulása óta szerepel a programban a házi pálinkák versenye, és nagy fejlődésen ment keresztül a rendezvény ezen része. A kezdetek óta nemzetközivé vált a pálinka mustra. Az idei megmérettetésre Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és hazánk szinte minden tájáról érkeztek a párlatok, szám szerint 243.

A beérkezett mintákat öt, egyenként háromszemélyes, nemzetközi zsűri bírálta el, a Magyarországon érvényes húszpontos minősítés szerint. Illat karakter, illat tisztaság, ízkarakter, íztisztaság és összbenyomás alapján pontoztak az ítészek. Tizennégy és tizenhat pont közt bronz, tizenhat és tizennyolc pont közt ezüst, e felett arany minősítést kaphatnak a beküldött pálinkák. Ezen felül minden gyümölcs fajtából, amelyből legalább tíz minta érkezett, a zsűri odaítélte a legjobbnak a fajtagyőztes címet is.

A nemzetközi zsűrinek idén is nehéz dolga volt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint Benkő Lajos, a pálinkaverseny fő szervezője elmondta, évről évre egyre jobb minőségű párlatok érkeznek Orosházára.

– Ma már nem a közepes minőségű pálinkák közt keres egy-két jót a zsűri, hanem a sok kiváló minőségű minta közül igyekeznek kiszűrni azt a néhányat amelyiknek van egy kis hibája – magyarázta Benkő Lajos.

A zsűriknek ezen a napon is nehéz dolga volt, elég ha csak a bírálandó párlatok számára pillantanunk, de sok igen finom pálinka is érkezett, közülük sem volt egyszerű kiválasztani azokat, amelyeket a Hagyományok, Ízek Versenyen, a március másodikai eredményhirdetésen éremmel jutalmaznak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.