- hirdetés -

Mezőkovácsháza és Végegyháza között február 4-én, majd pár nappal később, február 7-én Orosházán a Bajcsy-Zsilinszky utcai körforgalomban szállt le mentőhelikopter.

Mindkét esetben földi mentő helyett intézkedtek a légi mentők, mivel nem állt rendelkezésre elegendő jármű. A Bajcsy-Zsilinszky utcai esetnél egy idős nőhöz riasztották az éppen Nagyszénás felett elhaladó helikoptert.

Megkerestük az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivőjét a témával kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, mennyire gyakori, hogy légi mentők segítik ki a földi mentők munkáját. Győrfi Pál válaszában kifejtette, a Bajcsy-Zsilinszky utcai eset helyszínére mentőautót és mentőhelikoptert is riasztottak.

– Általánosságban elmondható, hogy a mentőegységek riasztása az erre vonatkozó protokolloknak megfelelően történik, a cél a beteg lehető leggyorsabb és megfelelő szintű ellátása. A mentés valamennyi személyi és tárgyi feltétele biztosított, Orosházáról négy, Tótkomlósról két mentőegységünk vesz részt az ellátásban, de természetesen a terület többi mentőállomása, és mentőegysége is riasztható – írta válaszában Győrfi Pál.

Arra a kérdésünkre, hogy géphiány okozza-e a légimentők beavatkozását és mennyire számít gyakorinak az efféle beavatkozás, nem kaptunk választ.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.