- hirdetés -

A legtöbb kisgyermek elképzelése a jelmezek láttán formálódik, az egyes darabokat felöltve érezhetik csak igazán, hogy az adott karakterrel tudnak-e azonosulni. Kajári Zoltánné jelmezkölcsönzéssel foglalkozik, a farsangi készülődésről beszélgettünk vele.

– A bölcsődések leginkább az állatfigurákat kedvelik. Az ő életkorukban, lelkületükben még a kedves állatkák szerepelnek elsősorban. Ahogy cseperednek – természetesen gyerekenként eltérő lehet és a neveltetésen is sok múlhat –, úgy éri őket egyre több és több külső hatás, többek között a televízión, internetes felületeken keresztül. Ekkor már kialakul egy kép bennük a jelmezt illetően. A leánykák a hercegnős dolgokat, míg a fiúk előszeretettel keresik a harcias, vagy egy szuperhőshöz köthető jelmezeket. A kölcsönözhető darabok tárháza folyamatos frissítést igényel, hiszen nap mint nap jelenhetnek meg olyan új mesefigurák, amelyek rabul ejtik a kisebbeket, így követni kell az aktuális trendet – mondta el Kajári Zoltánné.

Úgy tapasztalta, az általános iskola alsó tagozatáig jobban kedvelik a gyermekek a farsangi ünnepkört. A felsősök már kamaszodnak, körükben gyakorta „cikinek” tartják a beöltözést. Az utóbbi néhány évben viszont a felnőtteknél kedvelt és divatos lett a farsangolás. Számos esemény, buli kapcsolódik a témakörhöz, amelyeken a részvétel feltétele a jelmez, de baráti társaságok, céges eseményeken is előszeretettel öltenek magukra különleges farsangi viseletet.

A fiúk körében népszerűek a szuperhősök

– A farsang lelkületét meg kell élni és tapasztalni. Legalább csak arra a kis időre egy másik személy, karakter „bőrébe” bújva kilépni a mindennapok monotonitásából, eképpen megízlelni a szabadságot, önfeledt kikapcsolódást – tette hozzá Kajári Zoltánné.

A jelmezkölcsönzős azt is megjegyezte, a felgyorsult életvitelt követelő hétköznapok során a szülők egyre kevésbé készítik el saját kezűleg gyermekeiknek a megálmodott jelmezt. Az időigényes kézimunkához szükséges anyagok beszerzése sem mindig megoldható. Kajári Zoltánné tapasztalatai szerint a beöltözős események ideje igencsak lekorlátozódik a farsangi ünnepkörhöz. A farsang vízkereszttől húshagyókeddig, azaz január 6-tól a húsvétvasárnap előtti 47. napig tart. Csúcspontja a karnevál, hagyományos nevén „a farsang farka”, amely a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, a hagyományos télbúcsúztatás ideje.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.