- hirdetés -

Az ivartalanítás kérdésére manapság igen nagy hangsúlyt fektetnek. Nem véletlenül, hiszen hazánkban is problémát jelent a sok, utcákat járó kóbor állat. Amellett pedig, hogy felelős döntést hozol, a kedvenced egészségéért is sokat tehetsz vele.

Tavasszal házi kedvenceink hormonrendszere is felébred téli álmából. Az ivartalanítás szükségessége fontossá válik, hogy tudatos, jó gazdák legyünk. Ez napjainkban már egy rutin műtétnek minősülő beavatkozás. Dr. Roszkos Zsanett állatorvossal beszélgettünk, erről a fontos témáról.

Felelősségteljes döntés az ivartalanítás (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mikortól ivartalanítható kedvencünk?

– Kutyák esetében az ivartalanítás elvégezhető hat hónapos kortól, egy éves korig, fajtától függően. A kistestű fajták esetében már hat hónapos kortól, míg nagytestűek esetében a végleges testméret kialakulását követően javasolt elvégezni – ismertette az állatorvos.

A macskák nemtől függetlenül hat hónapos kortól ivartalaníthatóak.
– Az ivartalanítás számos előnnyel jár. Kedvencünk csavargási vágya csökken, illetve a szaporodásbiológiai betegségek kialakulása megelőzhetővé válik, ezáltal hosszabb életet tudunk biztosítani számukra – hangsúlyozta dr. Roszkos Zsanett.

Kiemelte: szuka kutyák esetében gyakran alakul ki ivarzás után gennyes méhgyulladás, emlőgyulladás, illetve idősebb korben emlőtumor. Ezen betegségek az ivartalanítással megelőzhetőek. Kanok esetében szintén idősebb korban alakulhatnak ki tumoros elváltozások, illetve prosztata problémák.

A macskák nemtől függetlenül hat hónapos kortól ivartalaníthatóak (Fotó: Gál Babett)

Kell, hogy fialjon ivartalanítás előtt?

– Tévhit, hogy a nőstény állatoknak egyszer fialniuk kell. Szakirodalmi adatok alapján nincs befolyásoló tényezője a későbbi betegségekre, illetve az állat élethosszára. Valamint nem elhanyagolható fontossága az ivartalanításnak a nem kívánt szaporulat megelőzése, ezáltal a kóbor állatok és a menhelyen élők számának vélhető csökkenése – sorolta az állatorvos.

Dr. Roszkos Zsanett kitért rá: egyetlen „mellékhatása”, hátrányos velejárója az ivartalanításnak, hogy lecsökken a műtétet követően az állatok anyagcseréje, ezáltal hízékonyabbá válnak.
– Ezt viszont meg lehet előzni tudatos táplálással – léteznek ivartalanított állatok számára gyártott takarmányok -, illetve kutyák esetében a rendszeres testmozgást biztosító sétákkal – zárta az állatorvos.

Ne gondoljuk, hogy kedvencünket megfosztjuk ezzel bármiféle örömtől, az állat ivartalanítva nem érzi magát csökkent értékűnek. Számukra a párosodás és a szaporodás egy ösztön, nem szerelem. Felelős döntéssel válhatunk jó állattartókká.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.