- hirdetés -

Körüzenet formájában újra terjed az álhír, melyben Mark Zuckerberg arra kéri a felhasználókat terjesszék az igét: ha nem fizetnek, megszűnik a Facebook.

Még 2017-ben terjedt el körüzenetben az a feléledt álhír, melyben ismét a közösségi oldal felhasználóit riogatják ismeretlenek. A rossz magyarsággal megfogalmazott üzenetről lerí, hogy tartalma nem valós.

Az üzenetben ez áll:
A FACEBOOK TÖRÖLVE! !! Szia vagyok Mark Zuckerberg A facebookigazgatója. Hello mindenkinek, úgy tűnik, hogy minden figyelmeztetés valódi volt, a facebook használata pénzt fog fizetni Ha ezt a karakterláncot 18-ból továbbítja a listájából, az ikon kék lesz, és ingyenes lesz számodra. Ha nem hisz nekem holnap este 18-kor, hogy a facebook lezárul és nyitni fogsz, akkor fizetni kell, ez minden a törvény szerint. Ez az üzenet arról tájékoztatja az összes felhasználót, hogy szervereink a közelmúltban nagyon zsúfoltak voltak, ezért segítséget kérünk a probléma megoldásához. Arra van szükségünk, hogy aktív felhasználók továbbítsák ezt az üzenetet akapcsolattartó listáján szereplő valamennyi személyre annak érdekében, hogy megerősítsék az aktív Facebook-felhasználókat, ha nem küldi el ezt az üzenetet az összes Facebook-névjegyhez, akkor a fiókod inaktív marad aLose all az üzeneted továbbítása. Az Ön SmartPhone-ját az elkövetkező 24 órában frissítik, új megjelenést és új színt kap a chathez. Kedves Facebookfelhasználók, frissíteni fogjuk a Facebook-ot a 23:00 órától 05:00 óráig ezen a napon. Ha ezt nem küldi el az összes névjegyhez, akkor a frissítés törlődik, és nem lesz lehetősége csevegni a facebook üzenetekkel.

A FakePalm elnevezésű álhíreket felgöngyölítő oldal már foglalkozott ezzel az üzenettel. Akkor felhívták a figyelmet, hogy adathalász vírus is állhat a háttérben, amely továbbküldéssel más eszközöket is könnyedén megfertőzhet. Az ilyesféle üzenetekkel nem kell foglalkozni, tovább küldeni sem érdemes.

Időről időre jelennek meg olyan körüzenetek, melyek valóságtartalma erősen kifogásolható. Nem ritka, hogy ezek az üzenetek azt ígérik, hogy a tartalom megosztása után 10 perccel az örök boldogság uralkodik el rajtunk, egész éltünkben szerencsések leszünk és álmaink kiszemeltje egyből a karjainkba omlik majd. Bár nagyon csábító az ajánlat, annak, hogy ezek megvalósulnak elég alacsony a valószínűsége, ezért nem is érdemes foglalkozni a hasonló tartalmú üzenetekkel.

Az álhírek és a kétes igazságtartalmú körüzenetek egyik tulajdonsága, hogy időnként felélednek és újra „áldozatokat szednek”. Az esetleges vírusfertőzések továbbításának és/vagy mások félrevezetésének elkerülése érdekében a hasonló üzeneteket ne továbbítsuk, inkább jelentsük a Facebook irányába.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.