- hirdetés -

Különleges előadással érkezett Orosházára a Filharmónia Magyarország ifjúsági bérletsorozata február 7-én. Az általános iskolásoknak szervezett hangversenyen a Kalungu Ütőegyüttes varázsolt igazi koncerthangulatot a művelődési ház színháztermébe, csaknem telt ház előtt népszerűsítve a komolyzenét és az ütősmuzsikát.

Aki nem tudta, hogy mi történik a színházteremben, nem biztos, hogy azonnal képes lett volna eldönteni, vajon komoly- vagy könnyűzenei koncertre toppant be? A mintegy kétszáz általános iskolás csápolva, nevetve, kiabálva, ültében is ugrálva biztatta a Kalungut, élte bele magát a zenébe.

A hangversenyt, vagyis inkább koncertet a Filharmónia Magyarország szervezte, saját szóhasználatuk szerint élményt, kalandot, életre szóló felfedezést kínálva a gyerekeknek.
– A Filharmónia Magyarország azt tűzte zászlajára, hogy a fiatalokkal is megszerettesse a komolyzenét. Amit az ifjúsági bérletsorozat keretében bemutatunk, az nem klasszikus komolyzene, vagyis nem hegedűvel állnak ki a fellépőink, most épp a Kalungu, hanem populáris zenét játszanak. Ennek egyetlen oka van, mégpedig az, hogy változott a gyerekek ízlése – foglalta össze röviden céljukat Fekete Kata, a Filharmónia Békés Megyei Irodájának irodavezetője.

A Kalungu többféle zenei stílussal készült az előadásra (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, ha azonnal letámadnák a fiatalokat a hagyományos értelemben vett komolyzenével, talán inkább elijesztenék őket. Így azonban fokozatosan vezetik be őket a zenébe, egyre mélyebbre jutva, végül megérkezve olyan klasszikusokhoz, mint például Mozart.

Fekete Kata elmondta, Orosházán nincs túl nehéz dolguk, mert sok a zeneszerető pedagógus, ezáltal a gyerekek is fogékonyak.
– Ha a pedagógusok nem mozgatják meg a diákokat, akkor hozhatjuk mi a legjobb együtteseket, akkor sem jönnek el. Itt viszont három iskola is bérletes, és nagyszerű visszajelzéseket kapunk már az előadások alatt. A gyerekek rendkívül élvezik, tapsolnak, dübögnek, amikor csendben kell lenni, csendben vannak, amikor kiabálni kell, akkor kiabálnak – osztotta meg a koncerten szerzett benyomásait.

Élmény és személyes példa

A Vörösmarty iskola ének-zene tanára hozzátette, egy élő koncert mindig többet nyújt, mintha csak felvételről hallgatják a zenét.
– Nálunk a tagozatos gyerekek nyolc éven keresztül tanulnak zenét és éneket és a tanításnak fontos része a zenehallgatás, főleg az élőzene hallgatása. Az ilyen koncertek alkalmával akár a zeneszerzőket is megismertetik a diákjainkkal, ami nagyon jó, másrészt a fellépők gyakorló hangszerjátékosok, ami által bemutatják, hová lehet eljutni, ha valaki szorgalmasan gyakorol – osztotta meg gondolatait Dávidné Bartha Szilvia.

A Kalungu tagjai mind szorgalmasan gyakoroltak. Az idén 15 éves, szentesi együttes tagjai zeneiskolába jártak, és klasszikus zenei tanulmányaik kezdetben a repertoárjukra is hatással voltak. Később azonban közös megegyezéssel nyitottak a tradicionális zene felé. Ebből adtak nagysikerű ízelítőt közönségüknek csütörtökön.
– Az a tapasztalatunk, hogy az ütős hangszerek és a dobzene eléggé kihozza az emberekből, a gyerekekből különösen az ősi ösztönöket. Náluk még természetesebben működik a zenei kommunikáció, nagyon élvezik az előadásokat. Mi pedig úgy állítjuk össze a műsort, hogy kedvezzünk ennek, és minél több oda-vissza felelgetés legyen – avatott be Bubla Bence, az együttes tagja.

– Ráadásul amellett, hogy a diákok jól érzik magukat, a zenei érdeklődésük is formálódik egy-egy ilyen előadással. Több olyat tudnék említeni, aki gyerekkorában kezdett a koncertjeinkre járni és most, felnőttként még mindig jön. Azt gondolom, az élő muzsikával lehet a legjobban a gyerekeket a zenehallgatásra ösztönözni, mert látják, részesei annak, hogy valami megszületik a színpadon – fogalmazott Bubla Bence, aki ezért is örül a lehetőségnek, hogy játszhat a Filharmónia ifjúsági bérletsorozatában.

A következő előadásra a Zűrös banda érkezik majd egy népzenei összeállítással, hogy a Balkántól Magyarországig számos stílussal megismertesse az orosházi általános iskolásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.