- hirdetés -

Március 15. kiemelt dátum az adóbevallás elkészítésében is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélkapus azonosítással ekkor teszi elérhetővé a magánszemélyek személyijövedelemadó-bevallási tervezetét az elektronikus felületén.

A NAV a tervezetet a magánszemély munkáltatója, kifizetője által megadott adatok alapján készíti el. Tartalmazza az elmúlt adóévben az szja-köteles jövedelmet és annak adóját, az ekho szerint adózó jövedelmet és annak adóját, az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem adóköteles részét, az eho alapját képező jövedelmet és a fizetendő egészségügyi hozzájárulást.

A március közepétől online elérhető tervezet a magánszemélyeken túl a mezőgazdasági őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére is elérhető lesz.

– A NAV által elkészített tervezet jó kiindulási alapként szolgál, de minden esetben érdemes leellenőrizni annak tartalmát. Május 20-ig van lehetőség az adóbevallási tervezet javítására, kiegészítésére, elfogadására, valamint az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozat leadására – mondta el Szecskó Ilona könyvelő, megjegyezve, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóbevallás-tervezete május 20-ával tekinthető végleges adóbevallásnak.

Nincs Ügyfélkapum, mi a teendő?

Aki nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval és önállóan nem nyújtotta még be az óévre vonatkozó bevallását, az a tervezet kipostázását március 15-éig kérheti az adóazonosító jelének és a születési dátumának megadásával. SMS-ben a 36 (30) 344 4304 telefonszámra elküldött adatokkal az alábbi formátum szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn. A NAV honlapján elérhető webes űrlapon keresztül pedig a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon. Továbbá levélben, a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül, a 1819-es Infóvonalon, vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon. A kérelmezőknek április 30-ig postázzák a tervezetet. Március 18-a után a postázási igényt a NAV ügyfélszolgálatain személyesen lehet jelezni.

Az adóbevallás elkészítésének minden további lehetőségéről ide kattintva tájékozódhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.