- hirdetés -

Bemutatkozott és remekül debütált szervezőként az Orosházi Fúvószenekari Egyesület január 19-én. A csaknem két évtizedes hagyományokkal rendelkező sváb bál a megszokott színvonallal várta a kikapcsolódni vágyókat a Táncsics gimnázium sportcsarnokában, a különbség mindössze annyi volt a korábbiakhoz képest, hogy a háttérmunka nagyobb részét már az egyesületi tagok végezték.

Nem szabad engedni, hogy egy ilyen nagy múltú rendezvény véget érjen. Így fogalmazott Kovács Péter, a fúvós egyesület alelnöke megnyitójában, felelevenítve, hogyan vállalták át a Német Nemzetiségi Önkormányzattól a bál szervezését.
– Míg mi fiatalok gondolkoztunk rajta, elnökünk, Kovács Imre a tettek mezejére lépett, és megkezdte az előkészítést. Végig tevékenyen részt vett a munkában, úgy gondolta, hogy a zenekari egyesület támogatásával ez a hagyomány tovább élhet. Bár nagyon szeretett volna, ma este már nem lehet velünk, hiszen hosszú, méltósággal viselt betegség után tegnap elhunyt – osztotta meg a szomorú hírt a bálozókkal, majd egy perces néma főhajtásra kérte őket.

A régi és az új generáció: Abonyi Lajos (b) első elnök, Német Nemzetiségi Önkormányzat, Melega Krisztián (k) titkár, Orosházi Fúvószenekari Egyesület, Debreczeni Márk karnagy (j) (Fotó: Rosta Tibor)

Nehéz volt ezt követően szavakat találni, azonban, ahogy Melega Krisztián egyesületi titkár fogalmazott, a shownak mennie kell tovább, Kovács Imre is ezt szeretné. Így Abonyi Lajos lépett a mikrofonhoz, hogy köszöntse a több mint négyszáz fős báli közönséget. A Német Nemzetiségi Önkormányzat 1. elnöke elmondta, örültek és kicsit meg is hatódtak, amikor a fúvósok jelezték, tovább vinnék a rendezvényt.
– Mi pedig igyekeztünk átadni 18 év tapasztalatát, és úgy érezzük, sikerült. Szinte ugyanúgy fogtak hozzá a szervezéshez, mint mi, nem akartak változtatni, hiszen éppen az tetszett nekik, amitől ez a bál batyus bál. Nem kötődik ideológiához, személyekhez, protokoll tapshoz, csak ahhoz, hogy baráti társaságok összejönnek, az emberek találkoznak, jól érzik magukat – fogalmazott.

Hozzátette, a német önkormányzat húsz éves jubileuma alkalmából büszkén beszéltek arról, hogy elhintettek egy magot.
– Úgy tűnik, hogy ez a mag szárba szökkent, és termést is hozott, ami esetleg újra magot hint. Pusztán azért mondom ezt, mert középgeneráció vette át a szervezést, a fiatalok épp abban a korban vannak, hogy tudnak hosszú távon gondolkozni, ráadásul hozzák a bálra a saját gyermekeiket, akik egyszer talán átveszik tőlük ezt a munkát – fejezte ki reményét a folytatásra, egyúttal erőt és kitartást kívánt az egyesületnek.

A Harangos Néptáncegyüttes alapozta meg a hangulatot (Fotó: Rosta Tibor)

A szervezésben részt vevők első tapasztalatai pozitívak, a nemzetiségi önkormányzat mellett sokan mások is felajánlották a segítségüket, Kovács Péter pedig megerősítette Abonyi Lajos gondolatait, és kijelentette, években, sőt évtizedekben gondolkoznak a bállal kapcsolatban.

Az alap koncepción semmiben nem változtattak, minden asztaltársaság hozta saját finomságait, ételt-italt egyaránt bőséggel felsorakoztatva. A tánccipők sem maradtak otthon, kipróbálásukra a megnyitó után rögtön lehetőség is nyílt a Harangos Néptáncegyüttes jóvoltából. A csapat összeállításában sváb táncok is szerepeltek, és nem voltak rest megtáncoltatni a közönséget sem, remekül megalapozva ezzel a további hangulatot. A folytatásról már a mohácsi Karawanka együttes gondoskodott, és ezúttal sem okozott csalódást, kora hajnalig tartó vigassághoz húzták nagyszerűen a talpalávalót.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.