- hirdetés -

A szombaton rendezett, sorrendben a nyolcadik kézilabda bálon, a hagyományoknak megfelelően idén is átadta az életmű díjat az Orosházi Kézilabda Baráti Kör.

Kézilabdás berkekben, nem csak Orosházán nagyon sokak számára cseng ismerősen a baráti kör idei díjazottja, Mikus István neve. Azon szakemberek egyike, akik rengeteget tettek városunk kézilabdázásáért.

A frissen kitüntetett életmű díjas Mezőkovácsházán ismerkedett meg a kézilabdával, a gimnázium befejezése után Szentendrén, a katonai főiskolán is folytatta a sportot. 1970-ben került Orosházára a Honvéd-Dózsa megye I. osztályú csapatába. Játékos pályafutása mellett itt Orosházán kezdte edzői, illetve sportvezetői tevékenységét is. A Honvéd-Dózsa megszűnése után alakult meg a Honvéd-MTK kézilabda szakosztálya, így a munka ott folytatódott. 1992-ben pályázat útján elnyerte az OMTK elnöki tisztségét, amit 1998-ig töltött be, s közben edzőként is dolgozott. 1997-ben átvette az Eötvös DPSE női csapatát, amellyel 1998-ban megnyerték a megyei I. osztályú bajnokságot, és indulhattak az NB I/B osztályban elnyerve az AGRO-M Rt. támogatását. Ezután alakult meg az Agro SE Női Kézilabda Klub, amely 1999-ben megnyerte az NB I/B-s bajnokságot, és ezzel történelmet írva először lett első osztályú csapata Orosházának. 2010-ben jött létre a megújult Orosházi NKC, ahol a klub elnöke, valamint különböző korosztályos csapatok edzője volt, jelenleg az egyesület elnökségi tagja.

Mikus István (középen) a Kézilabda Baráti Kör idei életmű díjasa (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mikus István meghatódottan vette át a díjat a Kézilabda Baráti Kör képviselőitől, Benkő Józseftől és Czékmán Jánostól.

-Mindig megható, ha a kollégák, barátok, játékosaim így értékelik egy élet munkáját. Több, mint ötven év távlatából visszatekintve számtalan emlék és nagyon sok érzelem tolul fel az emberben. Ez a díj a legelőkelőbb helyet foglalja el az eddig kapott elismerések közt, hisz olyan emberek ítélték oda, akikkel együtt játszhattam és játszhatok ma is az öregfiúk meccseken, és akik sok éve, és ma is azon dolgoznak, hogy az orosházi kézilabdázás minél magasabb szintet érjen el – mondta el az életműdíj átvétele után Mikus István.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.