- hirdetés -

Elindult a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) új telefonos applikációja, az E-kárbejelentő, amelynek segítségével az autósok egy baleset után okostelefonjukon is intézhetik a kötelező gépjárműfelelősségi (kgfb) károk bejelentését.

Az alkalmazás egyenértékű a korábbi „kék-sárga” nyomtatvánnyal, ám az eddigieknél gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé. Mindössze le kell tölteni az appot, és néhány perc alatt letudhatjuk a kárbejelentést. Ez annál is inkább hasznos lehet, hiszen sok autós nem hordja magánál a szükséges nyomtatványt, amelynek beszerzése tovább bonyolítja a balesetkor egyébként sem egyszerű helyzetet.

Pedig a statisztikák azt mutatják, hogy sokszor szükség volna rá: Magyarországon a KSH adatai szerint 2017-ben megközelítőleg 16 és félezer személyi sérüléses közúti baleset történt, tavaly az első háromnegyedévben csaknem 12500, míg anyagi kárral járó balesetből körülbelül 160 ezer volt. Ezeknél – amennyiben személyi sérülés nem történt, és a felek egyezségre jutottak a felelős kérdésében – elég volt kitölteni a szükséges nyomtatványt.

Helyette választhatjuk mostantól az alkalmazást, amellyel egy gyakorlott okostelefon-használó a tesztek alapján kevesebb, mint negyedóra alatt elintézheti a kárbejelentést. Az applikáció andoridos telefonokra innen, az App Store-ból innen tölthető le. Kezelése nem bonyolult, lépésről-lépésre vezeti végig a felhasználót a bejelentés folyamatán.

Elkerülhető vele, hogy egyes rovatokat rosszul töltsünk ki vagy üresen maradjanak (piros színnel jelzi a hibákat és hiányosságokat), ezáltal akár több évig elhúzódó kárrendezési eljárásba fussunk bele. Nem kell rajzolni, a helyszínt GPS segítségével határozza meg az alkalmazás, emellett lehetővé teszi azt is, hogy a szerződéses adatokat QR-kóddal olvassuk be (ezt rövidesen minden szerződő megkapja saját biztosítójától). A digitális dokumentumhoz fotókat és hangfelvételt is csatolhatnak a kitöltők.

A bejelentésről a rendszer e-mailben is küld értesítést az érintetteknek, mellékelve a kitöltött pdf-formátumú kárbejelentőt. Az app nem végleges, a tapasztalatok alapján folyamatosan frissítik majd. Használatának részletes leírásáról itt olvashatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.