Ellenőrizze vízóráját, ha eddig nem tette!

- hirdetés -

A hideg miatt a vízórák ellenőrzésére hívják fel a figyelmet a szolgáltatók. Néhány óvintézkedéssel megelőzhető a vízmérők, illetve a vízvezetékek szétfagyása.

A tartós hideg komoly károkat okozhat az aknákban és a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, de érdemes odafigyelni az ingatlanon belüli vízvezeték-hálózatra is, hiszen a fűtetlen, vagy a tél folyamán folyamatosan szellőző, hideg helységekben akár a vízvezetékek is elfagyhatnak – figyelmeztet az Alföldvíz.

A fagy kiengedésekor elfolyt vizet, a mérőcsere költségeit és a szétfagyott, nem javítható vízmérőt a jogszabályok szerint nekünk felhasználónak kell megfizetni, hiszen a vízmérőakna a mi kezelésünkben van. Ezek a tavasszal jelentkező rendkívül bosszantó, fölösleges kiadások egyszerű, gondos felkészüléssel elkerülhetők.

Vízmérőaknák fagy elleni védelme

A vízmérő akna tetejét első lépésben érdemes befedni fóliával, hogy ne fújhasson be a szél a réseken keresztül. Ezután valamilyen hőszigetelésre alkalmas anyaggal (pl.: hungarocell, nikecell, polifom, nádpalló) borítsuk be az aknafedőt, vigyázva arra, hogy ez a hőszigetelés a vízmérő leolvasásakor károsodás nélkül eltávolítható, majd visszahelyezhető legyen. Ez a védelem különösen fontos ott, ahol a vizet nem használják rendszeresen. Abban az esetben, ha a vízmérő talajvízzel, vagy faggyal veszélyeztetett helyiségben van, magát a mérőt és a szabadon lévő csöveket is ajánlatos hőszigetelő anyaggal körbetekerni úgy, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon.

Udvari kifolyó fagy elleni védelme

Ha az ingatlan udvarán kifolyó van, annak víztelenítő földalatti csapját az első fagy bekövetkezése előtt el kell zárni. Mindig győződjünk meg arról, hogy a föld alatti csapot teljesen – ütközésig – elzártuk-e, ellenkező esetben ugyanis a víz a víztelenítő nyíláson elfolyhat. A földalatti csap rendes elzárását ellenőrizhetjük a vízmérőn is úgy, hogy – természetesen erre az időre megszüntetve a többi fogyasztást – a mérő számlapján a számok vagy a csillagkerék mozdulatlanságáról meggyőződünk.

A föld alatti csap elzárását követően ki kell nyitni a kifolyó szelepet, hogy távozzon a vezetékben lévő víz. Akkor jó, ha jellegzetes hangot hallatva levegő kerül a kerti csap föld feletti részébe. Amennyiben ezt a hangot nem halljuk, a földalatti csap nem működik. Ilyenkor mindenképpen kérjünk szakembertől segítséget, és szükség esetén cseréltessük ki. A földalatti csapot körülvevő védőcsövet lássuk el eltávolítható ún. szigetelő dugóval. A csapszár és a védőcső közötti részt tömködjük be szigetelőanyaggal (pl. rongycsík, szivacs) oly módon, hogy tavasszal az kiszedhető legyen.

Házi vízhálózat víztelenítése Ha tartósan nincs az ingatlanon vízfelhasználás (pl. üdülők, hétvégi házak, garázsok, zártkertek, lakatlan ingatlanok) vagy a vízmérő nem aknában, hanem fűtetlen helyiségben van, a fagyást csak úgy akadályozhatjuk meg teljes biztonsággal, ha az ingatlan belső vízhálózatának, szennyvízhálózatának (bűzelzárók) víztelenítését szakemberrel elvégeztetjük. Ennek során ügyeljünk arra, hogy a vízmérő plombája és a műanyag záró-bilincs ne sérüljön meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.