- hirdetés -

Sorra jelennek meg különböző médiumokban a gazdaság elmúlt évét értékelő írások, adatok. A jó eredményeket hozó tavalyi esztendő után arra voltunk kíváncsiak, hogy a gazdaság különböző szereplői milyen várakozásokkal tekintenek az idei évre.

Első írásunkban a kereskedelem, ezen belül a kiskereskedelem szemüvegén keresztül próbálunk előre tekinteni és egyfajta prognózist felvázolni 2019-re. A Vasex Kft. vezetőjét, Polyák Jánost kérdeztük.

– Az elmúlt év, kereskedelmi szempontból mindenképp kiemelkedőnek mondható. Forgalom,- és eredmény növekedést is tapasztalhattunk. Köszönhető annak, hogy az uniós projektek nagy számban indultak el, a kormány családtámogatási rendszerén keresztül is többlet források jelentek meg, és nem elhanyagolható a bérnövekedés sem. Ez utóbbi egyik oldalról öröm számunkra, a másik oldalról – mint munkáltató számára – megnövekedett teher, melyet ki kell gazdálkodnunk – mondta Polyák János.

– A 2019-es esztendőre vonatkozó várakozásaink pozitívak. Az látható, hogy ma több magán,- és uniós projekt fut városunkban, mint amit a helyi kivitelező kapacitás el tudna látni. Partnereinktől úgy tudjuk, hogy kapacitásaik le vannak kötve, amiből valószínűleg a kereskedelem is profitálni fog. A szűkülő kivitelezői munkaerőt az emberek házilag próbálják pótolni, de így vagy úgy, az építkezések, felújítások folynak. Az emelkedő minimálbér és bérminimum, az egész bértáblára hatással van, amely ismét csak a vásárlóerő növekedését jelenti – tudtuk meg.

Sok feladatot kell megoldanunk, de úgy érzem jó évünk lesz (Fotó: Rosta Tibor)

– A kereskedelmi vállalkozások élőmunka igénye magas. A vevők jogosan várják el, hogy a pult mögött szakképzett eladó álljon. Ezt a munkaerőt megtalálni, kiképezni és megtartani igen nehéz. Ezért egy kis aggodalom is van bennünk a jövőre vonatkozóan. Mindenképp a hatékonyság növelése lehet a járható út számunkra. Azonos alapterületen, azonos munkaerővel, több terméket kínáljunk, illetve a vevői igényeket minél teljesebben, minél nagyobb nyitvatartási időben kell kielégítenünk. Fontos, hogy a beszerzések optimalizálásával is javítsuk a hatékonyságot. Amennyiben ezek a törekvések sikeresek lesznek, jó évre számíthatunk vásárlóinkkal együtt – vázolta a cégvezető.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.