- hirdetés -

A szilveszteri petárdák, tűzijátékok robbanása az állatok számára szinte elviselhetetlen. Éppen ezért a gazdáknak mindent el kell követniük, hogy kedvenceik biztonságban átvészeljék ezt a napot.

Az embereknek december 31-e a szórakozásról szól, de az állatoknak igazi horror is lehet. Sokkos pánikot okozhatnak kedvenceinknek az ilyenkor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt hatalmas távolságot is képesek megtenni.

– Lehetőség szerint ezen a napon engedjük be az udvaron tartott kutyákat is a lakásba, vagy egy felülről is zárt, nyugodt helyiségbe. Fontos, hogy a kedvencünk nyakán minden esetben legyen nyakörv és rajta jól látható módon rögzítsük a gazda címét és telefonszámát. Önmagában a chip nem elég – hangsúlyozta Nagy Éva, a Viharsarki Állatőrség Alapítvány egyik tagja.

A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat. A félős kutyák esetében érdemes előre konzultálni az állatorvossal. A szakember szükség esetén nyugtatót adhat kedvencünknek, de állatpatikában is beszerezhető a szer. Ha kutyánk a korábbi években nem félt a hasonló zajoktól, ne bízzunk abban, hogy ez idén is így lesz.

Abban az esetben, ha megtörtént a baj ne bízzunk benne, hogy a kutya magától hazatalál. A szakértők tapasztalatai szerint az esetek többségében segítség nélkül nem képesek rá.

Nagy Éva felhívta a figyelmet, ha valaki ebben az időszakban rémült kutyát lát értesítse az állatvédőket. Készítsen képet az állatról és tegye fel az Orosházi és Dél-Békési kóborkák nevű Facebook-csoportba is, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és lehetőleg épségben visszakerüljön a gazdájához.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.