- hirdetés -

A karácsony a szeretet ünnepe. Magyarországon a Jézuska hoz ajándékot, melyet még szenteste ki is bontunk, azonban országonként eltérő, miként ünneplik a nemzetek a karácsonyt. Van olyan ország, ahol KFC sült csirke nélkül elképzelhetetlen az év legvártabb ünnepe.

December beköszöntével elönti a világot az ünnepi hangulat. A televízióban mikulásokkal reklámoznak különféle termékeket, a bevásárló központok fényárban úsznak. A világ szinte minden országában megünneplik a karácsonyt, azonban mindenhol kicsit másként.

Etiópiában a karácsonyt nem december 25-én és 26-án, hanem január 7-én ünneplik. Etiópia saját naptárt használ, az évek 13 hónaposak, ezért csúszik el a karácsony dátuma. A január 7-i ünneplést egy hosszú ideig tartó böjt előz meg. A karácsonyi mise már hajnalban kezdetét veszi, melyen a résztvevők fehérbe öltözve vonulnak templomba.

Kínában és Japánban is ünneplik a karácsonyt, teszik mindezt annak ellenére, hogy sokan nem keresztények. A jellegzetes nyugati szokások, mint a karácsonyfa-állítás, az ajándékozás vagy az üdvözlőlapok küldése nagyon divatosnak számítanak a távol-keleten. Japánban egy sikeres karácsonyi reklámkampánynak köszönhetően, a legnépszerűbb karácsonyi ételek közé tartozik a KFC sült csirkéje. Olyannyira, hogy az éttermekben már hónapokkal korábban le kell adni a rendelést.

A leghosszabb ideig a Fülöp-szigeteken élők égnek karácsonyi lázban. Az előkészületek már szeptemberben elkezdődnek, az ünneplés pedig egészen január közepéig tart. A döntően keresztény többségű országban december 16-ától karácsonyig tartanak hajnali miséket. A filippínó otthonokat ebben az időszakban egy csillag alakú fénylő lámpással díszítik.

Ausztráliában és Új-Zélandon a karácsony nyárra esik, ezért Föld másik felén bermudanadrágot és rövid ujjú inget visel a Télapó. Az ausztrál családok többsége a tengerparton ünnepel, a világszerte megszokott karácsonyi szárnyas ételeket felváltják a tengeri herkentyűk és a friss gyümölcsök.

Az Egyesült Államokban egész decemberben énekelve járnak házról házra a gyerekek, ahol megajándékozzák őket. Világszinten híres az amerikaiak ünnepi díszítése. A kertvárosi családok egymással vetekedve igyekeznek házaikat minél impozánsabban és fényesebben feldíszíteni. A legextrémebb otthonok még az újságok címlapjaira is felkerülnek. Az ajándékokat a Mikulás, azaz Santa Claus hozza, aki a kéményen bemászva juttatja ez a meglepetéseket a kandalló fölé helyezett zoknikba.

Görögországban gonosz manók jönnek fel a földfelszínre, tartja a babonájuk. Az apró lények bosszantani akarják az embereket, ezért tűzzel, illetve fényekkel tartják távol a manókat az otthonuktól. A karácsonyfa mellett hajót is emelnek a görögök. Szent Nikolasz (Szent Miklós) a hajósok védőszentje is a tengerparti országban. Ezért régi tradíció, hogy karácsonykor a halászok ünnepi díszbe öltöztetik hajójukat. Települések főterein a fenyőfa mellett vitorláshajót is állítanak, a leghíresebbet Thessaloniki városában tekinthetik meg az arra járók.

Izlandon a 13 Jólasveinar, azaz a karácsonyi csibészek helyettesítik  a hagyományos Mikulást. A gyerekek őket várják. A Jólasveinarok ajándékot vagy rothadó krumplit raknak a gyerekek cipőibe a karácsonyt megelőző 13 napon. A gyerekek egész éves viselkedésétől függ, hogy ajándék kerül-e a cipőjükbe vagy krumpli.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.