- hirdetés -

A közösségi média felületein nagyjából két éve bukkant fel a grincsfa. Azóta Magyarországot is meghódította az ünnepi dísz, háztartások sokasága szerzi be karácsonyra. Jellegzetes formájával egy mesevilágot idéz az ünnepi otthonokba.

Nem véletlenül, hiszen az összekötegelt és feldíszített fa – nevéből adódóan – dr. Seuss Grincs című meséjéből ismert, amelyben egy zöld manó próbálja meghiúsítani a karácsonyt, de végül őt is utoléri az ünnepi hangulat. A grincsfa, más néven manófa ennek a történetnek a világát idézi.

Van, aki saját maga készíti, de van, aki boltban vásárolja meg a karácsonyi díszt. Egy virágüzlet alkalmazottjától megtudtuk, Orosházán is nagy népszerűségnek örvend a manófa.
– Nagy a kereslet, egyre többen érdeklődnek a grincsfa iránt. Mindig újabb darabokat kell készítenünk, sok a megrendelés is. Az igények változóak. A tavalyi évhez képest elmondható, hogy idén többen kívánják otthonaikat egy grincsfával díszíteni – tudtuk meg.

Kunos Erika tavaly vette meg grincsfáját. A dísz sikeresen átvészelt egy évet, így idén is otthona ékessége.
– Engem a látvány fogott meg. Igazán hangulatossá teszi az teret. Egy virágboltban vásároltam tavaly, azóta is imádom. Van még egy tavaszias grincsfám is, nekem nagyon kedves mind – nyilatkozta az OrosCafénak.

(Fotó: difiori.hu)

Az örökzöldekből összekötözött dísz csúcsa lelóg, erre egy nagyobb gömbdísz, vagy csillag kerül. Akadnak olyanok, akik ebben a rosszat látták meg. A közösségi oldalakon elterjedt egy poszt, miszerint a grincsfa csúcsos ága a pokol felé mutat, ezzel hozva a gonoszt a családok otthonaiba. Továbbá az összekötözött ágak a gúzsba kötött karácsonyfát imitálnak, ezzel a karácsony és a vallási ünnep elítélését szimbolizálják.

Egy biztos, a trendek, ha nem is évente, de változnak. A grincsfa egy mesebeli világot csempész a családok otthonaiba, de ki tudja meddig? Lehet, hogy pár év múlva már senki sem fog emlékezni erre a díszítésre, amely a felnőttekből is képes akár gyermeket varázsolni az ünnepi időszakban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.