- hirdetés -

Nincs is szebb ajándék, mint egy kisállat – gondolják sokan. Nem ritka, hogy karácsonyra egy kutya vagy egy macska kerül a fa alá. Ez nem jelent problémát addig, amíg a leendő gazda felelősségteljesen, átgondolva dönt a kisállattartásról.

Egy kutya nem párnapos odafigyelést és gondoskodást igényel – mondta Pusztai Ilona, a Szikhát Kutyamenhely telepvezetője. A megunt, vagy felesleges állatok az utcán kötnek ki, majd szerencsés helyzetben eljutnak az állatmenhelyre. Azonban a Szikhát Kutyamenhelyen is folyamatos a helyszűke.

– Ha valaki azt mondja, hogy ajándékba fogadna örökbe, inkább lebeszéljük róla. Teljesen mindegy, hogy karácsony, születésnap vagy névnap. Azt javasoljuk, hogy hozzák magukkal a megajándékozottat és válasszon ő. Ezzel oda a varázs, de így biztos nem választanak olyan ebet, amelyik nem tetszik annak, akinek szánják – mondta Pusztai Ilona.

A meggondolatlanság rács mögé taszíthatja az állatokat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ellentmondásosnak tűnhet, hogy a kutyamenhely telephely vezetője az örökbefogadás ellen beszél. De egy ajándékba adott kisállat nem ritkán visszakerül a menhelyre, ezzel egy ördögi körbe helyezve mind az állatot, mind a telepet. Pusztai Ilonától megtudtuk, utasítottak már vissza nászajándékba szánt örökbefogadást is.

– Remélem – az elmúlt évet tekintve, amikor a téli időszakban nem növekedett a menhelyre került kutyák száma –, hogy azok a szülők, akik gyermeküknek állatot vásárolnak, érzik a helyzet súlyát, és gondoskodnak a házi kedvencükről – nyilatkozta az OrosCafénak a Szikhát telephely vezetője.  

Csak akkor, ha tudjuk mit vállalunk

Egy új állat örömet hozhat az otthonunkba, akár új családtaggá is válhat. Nem rossz dolog ajándékba kisállatot adni egészen addig, amíg tisztában vagyunk azzal, hogy akár több évre is nagy felelősséggel jár az új házi kedvenc gondozása. Nagy Éva, a Viharsarki Állatőrség Alapítvány elnökétől megtudtuk, sokszor csak addig kell a kutya vagy a macska, amíg kicsi, vagy rá nem jönnek a gazdái, hogy nem kevés odafigyelést igényel az állattatás.

– Ma már nagyon sok divat kutyafajta jelent meg, ezeket az ebeket általában szaporítóktól szerzik be az emberek. Nem gondolják át, hogy mit is vesznek a nyakukba. Lehet, hogy teher, mintsem kedvenc lesz az a kutya, utána egy dobozban kikerül az út szélére – mondta.

Nem tárgy, hanem egy érző élőlény (Fotó: Rosta Tibor)

Nagy Éva hozzátette, a probléma azzal van, ha gyermeknek szánják a kutyát és a szülők nem gondolják át, hogy leginkább nekik kell gondoskodni a négylábúról. Kiemelte, ha mindenki átgondolta, és mérlegelte a helyzetet, megértette azt, hogy egy kutya vagy egy macska megváltoztatja a leendő gazda szinte teljes életét, csak akkor szerezzen be állatot.

– Ez legyen egy közös, családi döntés, és ha tudatában vagyunk mit vállalunk, akkor se szaporítótól vásároljunk, hanem fogadjunk örökbe! A szaporítókat nem szabad összekeverni a felelősség teljes tenyésztőkkel, akik szívvel-lélekkel gondoskodnak a kisállatokról és úgy értékesítik őket. Azonban a menhelyek tömve vannak, sok állat keresi gazdáját, de sajnos sokan az állatmenhelyeken élik le életüket. Az örökbefogadással új lehetőséget kapnak a telepeken élő állatok, és megadatik számukra, hogy hátralevő éveiket boldogságban és szeretetben éljék le – zárta Nagy Éva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.