- hirdetés -

Mozgalmas, vagy ahogyan Buzai Csaba, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója fogalmaz, sűrű volt az év a könyvtárban.

-Amiért mi azt érezzük, hogy sűrű volt, az az, hogy kétszáz rendezvényünk volt, tehát alig volt olyan nap, hogy az alap tevékenységünkön túl ne lett volna egyéb program. Ma is volt nálunk egy általános iskolai osztály rendhagyó irodalom órán – kezdi a visszatekintést az igazgató.

Jól működtek idén is a könyvtári csoportok. Az Olvasókör, a fiataloknak a Orosházi Moly Galeri, a Biblioterápia, a Lélekvitamin Klub, látogatottak voltak a Társas estek, és beindult októberben az angol társalgási klub. Ezek a csoportok rendszeresen találkoznak a könyvtárban. Jó kapcsolatot ápolnak a Vakok és Gyengénlátók Orosházi Körzeti csoportjával, akik szintén rendszeresen tartanak itt klubnapot.

-Idén sem maradt el a már hagyományosnak mondható nyári játszóházunk és a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületével közösen idén megszerveztünk egy nyári olvasótábort is. Említhetném még a Kattints Velünk akciónkat, amikor két hónapon keresztül folyamatosan jöttek az idősebbek, hogy a fiataloktól megtanulják az internet és a különböző okos eszközök használatát. Szinte nem volt olyan időszaka az évnek, amikor ne lett volna programunk – sorolja Buzai Csaba.

A fő hangsúly a rendezvények mellett mégis az olvasókon, az olvasáson van (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Megfordultak az év során nagynevű vendégek is szép számmal a könyvtárban. Lévai Balázs, Szabó T. Anna, Lakatos Levente, vagy az ultra maratonista Lubics Szilvia, hogy csak néhányat említsünk. A legtöbben Misák Darinka könyvbemutatójára voltak kíváncsiak.

-E mellett sok iskolával, egyesülettel, szervezettel van együttműködési megállapodásunk és ezt mindenképp kiemelném, hisz ezek az együttműködések, együtt gondolkodások mozgatják a könyvtárat. Több pályázatot is sikerült megvalósítanunk és befejeznünk. Létesült egy digitális Jólét Pont, ahová kaptunk laptopokat és egyéb eszközöket. Áprilisban indult és jövő augusztusig tart az EFOP pályázat megvalósítása, melyben hét oktatási intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást. Kollégáim járnak ki az iskolákba, illetve a tanulók jönnek a könyvtárba – avat be Buzai Csaba könyvtárigazgató.

Nagyon sok új és érdekes társasjátékot szerzett be a könyvtár. Ezek nem kölcsönözhetők, de a társas esteken gyerekek és szüleik közösen játszanak és érzik jól magukat. Ugyancsak nyertes pályázat eredményeképp újult meg a könyvtár arculata.

-Erről nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Az olvasók szívesen látják az új tájékoztató feliratokat és az új logót is hamar ismertté tette az internet. Persze a legfontosabb az alap tevékenység, hogy minél több új dokumentumot tudjunk beszerezni és ezeket minél többen olvassák. Nem is a rendezvények számának emelése a célunk, annak örülnék inkább a jövőben, ha még több olvasót tudnánk behívni a könyvtárba – zárja a beszélgetést az igazgató.



Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.