Adósság a fa alatt – Ajándékot hitelre?

- hirdetés -

Karácsony közeledtével elszaporodnak a hitelfelvételre buzdító reklámok. Van olyan eset, amikor elkerülhetetlen egy kis pénzügyi támogatás igénybevétele, azonban fontos átgondolni és tájékozódni, mielőtt hitelt veszünk fel.

A magyarok hajlamosak túlkölteni magukat karácsonykor. Vannak, akik csak hitelfelvétellel tudják megvásárolni az áhított ajándékokat, amelyek nem ritkán több százezer forintos tételt is jelenthetnek.
Az orosházi OTP bank fiókvezetőjétől megtudtuk, az évnek ezen időszakában megnövekszik az áruhitelek és a szabadon felhasználható személyi kölcsönök igénylése.

Mivel a hitelek költségei eltérhetnek, felvétel előtt érdemes több intézmény ajánlatát is összehasonlítani.
– Arra kell figyelni, hogy a tájékoztatókat részletesen el kell olvasni. Lehet, hogy az egyik bank 10 százalékos THM-mel, míg egy másik 11 százalék THM-mel kínál hitelt. Természetesen a 10 százalékos tűnik kedvezőbbnek. Azonban lehet, hogy a 10 százalékos kiköti, hogy a hitel mellé szükséges számlát kötni. Így már látható, hogy nem mindig az olcsó az olcsóbb. Ezért fontos mindent aprólékosan elolvasni, esetleg a bankfiókokban tájékoztatást kérni – nyilatkozta Fiam Tibor.
Hozzátette, ahogy a hitelek, úgy az ügyfelek is különbözőek. Van, aki gyorsan kíván pénzhez jutni, de van olyan is, aki inkább vár, jobban átnézi és körültekintőbben tájékozódik a bankok kínálatairól.

 (Archív fotó: Rajki Judit)

Fontos mérlegelni azt is, hogy tudjuk-e vállalni a törlesztőrészletet. A jövedelem terhelési mutató (JTM) megszabja, hogy az állandó jövedelem hány százalékát lehet hitelre fordítani. Ez visszafogja azokat a fogyasztókat, akik tovább nyújtózkodnak a takarójuknál. A JTM ebből a szempontból egyfajta biztonságot is jelent. Ha az ügyfél mégis megkapja a hitelt, akkor felnőtt lévén felelősséggel tartozik a pénzügyeiért.
– Ha úgy alakul a helyzet, hogy az ügyfél nem tudja fizetni a vállalt törlesztőrészletet, esetleg már egy-két hónappal el is maradt, mindenképp térjen be pénzintézetéhez. A bankok arra törekednek, hogy megegyezzenek az ügyféllel, ezért a bajban segítséget nyújtanak. Nem kell félni, ha ilyen helyzetbe jut valaki. Ha minél hamarabb keresi fel az ügyfél a bankját, annál hamarabb tudnak rajta segíteni, ezzel elkerülve az esetleges behajtási procedúrát – mondta Fiam Tibor.

A fiókvezető hozzátette, nem kell félni a hitelfelvételtől. A bankintézetek közreműködni akarnak a polgárokkal, nem pedig kisemmizni őket.

A Magyar Nemzeti Bank már évek óta a fogyasztási hitelek átgondolt felvételére figyelmezteti az ügyfeleket. A pénzintézet azt tanácsolja, hogy hitelfelvétel előtt minden ügyfél figyeljen a törlesztőrészlet nagyságára, a törlesztés módjára, a THM mértékére, és a futamidőre. Különösen arra, hogy a törlesztőrészletekhez kapcsolódóan milyen egyéb költségek merülhetnek fel, változó kamatozású hitel esetén mi alapján számítják a kamatot, és mik lehetnek a módosítások körülményei.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.