A tehetséggondozás érdekében – négyoldalú együttműködési megállapodást írtak alá

- hirdetés -

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában írtak alá ünnepélyes keretek közt együttműködési megállapodást, melynek célja a megfelelő tehetséggondozás és a diákok sikeres pályaválasztásának elősegítése.

Négyoldalú együttműködési megállapodás aláírásának helyszíne volt december 13-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala. Az eseményen az intézmény nevében prof. dr. Rovó László, rektor és dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja vett részt. Orosházáról a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, dr. Blahó János és Dávid Zoltán, a város polgármestere érkeztek Szegedre, az aláírásra. A negyedik intézményt, a Békéscsabai Tankerületi Központot Fésűné Bálint Gizella kabinetvezető képviselte.

Elsőként dr. Rovó László köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte: a szegedi egyetem helyzete egy meghatározó pozíció, komoly munkát végeznek, hogy jó legyen a nemzetközi elismertsége és a beiskolázottsága. Az együttműködés legfontosabb feladata, hogy a Magyarországon született és felnövő fiatalok továbbképzését, társadalomba való integrálását továbbvigye.

A rektortól dr. Blahó János vette át a szót, aki részletesen ismertette a célokat, valamint az SZTE és a Táncsics-gimnázium régi keletű, de fokozatosan formálódó kapcsolatát.

– Szeretnénk alkalmazkodni az új kihívásokhoz, amit a megállapodás nagyon nagy mértékben meghatároz, de nem csak a két intézmény együttműködését, hanem a Dél-Alföld lehetőségeit és jövőjét is. Mintaprogramnak szánjuk, melynek lényege, hogy egy olyan építkezés induljon, mely a tudás-társadalomkiépítésének mutat egyfajta mintát vagy lehetőséget – hangsúlyozta az igazgató, majd ismertette a megállapodás három fő programját.

Fésűné Bálint Gizella, dr. Blahó János, Dávid Zoltán, 
 prof. dr. Rovó László és dr. 
Fendler Judit (Fotó: B.V.)

Végül Fésűné Bálint Gizella vette át a szót, aki a szakos ellátottság megteremtését emelt ki, mint a megállapodást aláíró intézmények közös ügyét. Elmondása szerint nagy felelősség minden partner számára a tehetséggondozás, a továbbtanulás, a sikeres pályaválasztás, valamint a diákok széleskörű látásmódjának elősegítése. A Tankerületi Központ ezért az intézményi együttműködések érdekében saját Belső Képző Központot hozott létre 2018-ban, mely munkáinak tevékeny részese a Táncsics Mihály Gimnázium is.

– Izgalmas és érdekes feladatnak tartjuk a tanulói továbbtanulási térkép elkészítését, melyet a megállapodás is tartalmaz. Dolgozzunk együtt egy újszerű, innovatív térben, teremtsük meg az egymástól való tanulás feltételeit, a jó gyakorlatok, tudáselemek és hasznos információk szabad áramlását – hangzott el köszöntőjéből.

A köszönetnyilvánításokat és a program ismertetését követően már csak a rendezvény leglényegesebb eleme, a megállapodás aláírása maradt hátra, amit ünnepélyes keretek között végeztek el az intézmények képviselői.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.