- hirdetés -

A ünnepi forgatagokban, illetve a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön,  számítani lehet különféle vagyon elleni bűncselekmények előfordulására. Többek között erre hívta fel a figyelmet a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők, közös sajtótájékoztatójukon. 

A karácsonyra, szilveszterre való készülődés, bevásárlás idején az emberek általában figyelmetlenebbek, gyakran tartanak maguknál nagyobb mennyiségű készpénzt, több időt töltenek olyan helyeken, ahol tömeg van, például áruházban, piacon, karácsonyi vásárokban.

Fokozottan vigyázzunk értékeinkre (Fotó: police.hu)

A zseblopások megelőzésének érdekében érdemes a táskát elől viselve közlekedni. Az okmányokat, pénztárcát, mobiltelefont egymástól elkülönítve, belső zsebben vagy a táska elzárt rekeszében tárolni. Értékeit, csomagjait ne hagyja látható helyen a gépjármű utasterében. A PIN – kódot sose tegyék a bankkártya mellé.

Az év végi ünnepek időszakában megnő a forgalom az utakon, amely a téli időjárást is figyelembe véve kiemelt óvatosságot igényel a közlekedőktől. Télen a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

Az év végi ünnepek időszakában megnő a forgalom az utakon, amely kiemelt óvatosságot igényel (Fotó: Rosta Tibor)

Fontos a gépjárművek műszaki állapotát és biztonsági berendezéseit a hosszabb utak előtt szakemberrel alaposan átnézetni. A száraz és jeges útszakaszok hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és körültekintést kíván. Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra, valamint elindulás előtt érdemes tájékozódni az út – és időjárási viszonyokról.

Az adventi koszorúkat mindig fémtálcán kell tárolni, a könnyen éghető anyagoktól távol. Fontos, hogy a meggyújtott gyertyákat soha ne hagyjuk őrizetlenül, hiszen a gyertyalángból pár perc alatt lakástűz alakulhat ki. A fák díszítésnél bevizsgált égősort használjanak, hiszen néhány száz forint spórolás többmilliós kárt okozhat.

A mécsesek által okozott tűzesetek, amelyek megelőzésére idén is kiemelt figyelmet kell fordítani(Fotó: Pixabay)

Felhívták a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban megnő a háztartási balesetek száma. Ilyenkor a konyhai forrázások, vágott, metszett sérülések miatt gyakran fordulnak meg a páciensek a sürgősségi osztályokon. Ezért az elővigyázatosság igen fontos.

A polgárőrök idén is segítik a rendőrök munkáját. A vásárokban és a különféle rendezvényeken is megjelennek majd a biztonság támogatására, ami azonban a résztvevők közreműködése nélkül nem lehet sikeres. Az értékek biztonságos elhelyezése is fontos, hiszen apró odafigyeléssel megelőzhetők például a lopások vagy a gépkocsifeltörések – olvasható a police.hu-n.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.