- hirdetés -

Sokrétű és izgalmas hivatást választott magának Pál-Bányai Brigitta: kozmetikus lett. Amellett, hogy szereti a szakmáját, elhivatott is, tovább akarja adni a tudását. Ezért végezte el az iparkamara képzését, és vette át nemrégiben mesterlevelét.

Fodrász, boltos, kozmetikus. Néhány válasz a kislányoktól arra a kérdésre, mik lesznek, ha felnőnek. Pál-Bányai Brigittát az első vonzotta, de igazán még középiskolás korában sem tudta pontosan, milyen szakmát választana legszívesebben.
– Az utolsó évre alakult ki bennem, hogy inkább a kozmetika lesz az én területem. Efelé vettem az irányt, és 2006-ban elkezdtem a kozmetikus képzést Békéscsabán, amit 2008-ban elvégeztem – kezdi a történetet Brigitta.

Az első lépések az önálló szalon felé szinte sorsszerűek voltak.
– A fodrász és a műkörmös, ahová jártam éppen új helyre költöztek, és hívtak magukkal, hogy csatlakozzak hozzájuk kozmetikusként. Igent mondtam, így hármasban vágtunk neki egy szépségszalon működtetésének. Később a körmös kivált, ketten maradtunk, bennem pedig nyolc év elteltével megérett a gondolat, hogy külön üzletet keressek – mesél tovább.

Pál-Bányai Brigitta mesterkozmetikus (Fotó: R.T.)

A folytatás újfent magától értetődő volt, hiszen alig kellett böngésznie, máris felbukkant a Kossuth utcai helyiség hirdetése. Azonnal meglátta benne a lehetőséget, így nem habozott: megvásárolta, felújította, kicsinosította. Ennek már két éve, és nem bánta meg a döntését.
– Természetesen sok kockázatot vállaltam a régi szalon elhagyásával, hiszen az ott kialakult vendégköröm egy része lemorzsolódott. Jöttek azonban újak helyettük, olyanok például, akiknek a régi helyem nem esett útba, itt a központban viszont jövet-menet „belém botlanak” – beszél mosolyogva a jelenről.

Aminek egy féléves képzés, valamint egy frissen letett mestervizsga is része. A képzést a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte, az általuk kiállított mesterlevél feljogosítja Brigittát arra, hogy tanulókkal foglalkozhasson.
– Elsősorban ezért jelentkeztem. Sokan megkerestek már, hogy oktassak, mostantól pedig minden feltétel adott ehhez, már van is egy tanulóm – árulja el csillogó tekintettel. – Persze új információkhoz is hozzájutottam a fél év alatt, illetve elmélyítettem a meglévő tudásomat. Teljesen más volt tíz év tapasztalattal tanulni, mint az iskolában nulla rutinnal, mindenkinek csak ajánlani tudom – fogalmaz meggyőződéssel.

A középiskola végén döntötte el , hogy kozmetikus lesz (Fotó: R.T.)

Mint mondja, őt motiválja a kihívás, így a tanulókban sem a problémát, sokkal inkább a lehetőséget látja.
– Nagyon élvezem az oktatást, hogy átadhatom a tudásomat egy diáknak, aki érdeklődő, odafigyel és látom, hogy szívvel-lélekkel végzi a kezeléseket. Én cserébe igyekszem megtanítani a különböző praktikák mellett a szakma szeretetére is – részletezi, hogy mit jelent számára oktatni. – Attól pedig nem félek, hogy konkurenciát nevelek, hiszen nem dolgozhat mindenki egyformán, mást adunk a vendégeinknek, más személyiségek vagyunk – jelenti ki.

Bár egy cseppet sem bánja, de a tanulóval közös munka sok energiát kíván, ezért jelenleg erre koncentrál. A rövid távú tervek között azonban így is szerepel saját szakmai fejlődése, és az üzlet fejlesztése, netán bővítése is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.