- hirdetés -

Az ALFÖLDVÍZ szakemberei Orosházán végzik az ütemezett ivóvíz-hálózatmosatási munkálatokat, melyek várhatóan december hetedikéig tartanak majd.

Azok, akik a végállomás felé szoktak közlekedni, november elején felfigyelhettek arra, hogy az orosházi víztornyot tisztították.
– Ezt a mosatást mindig egy speciális egység végzi több napon keresztül. Ez tervezett feladata az ALFÖLDVÍZ szakembereinek, mint ahogy az is, hogy a torony mosatást követő harminc munkanapban a város teljes területén, minden vezetékszakaszt átmosnak a kollégáink – ismertette Diós Zsolt az ALFÖLDVÍZ Zrt. PR irodavezetője.

Elmondta, Orosháza területén a tervezett mosatási munkálatok december hetedikéig fognak tartani.
– Azonban emellett előfordulhatnak úgynevezett öblítéses mosatások, amit abban az esetben alkalmazunk, ha bárhol a településen csőtörés történik vagy bármilyen hibaelhárítást kell végeznünk – tájékoztatott, hozzátéve, olyankor a szakaszt, ahol a munkálat folyik lezárják, majd a munka elvégzése után átmosatják annak érdekében, hogy véletlenül se jusson a felhasználókhoz szennyezett víz.

A fertőtlenítőszert a szakasz végén minden esetben kivezetik a rendszerből, ezért nem találkozik a felhasználó a szerrel (Fotó: Kovács Attila)

Kiemelte, ezek a beavatkozások általában egy- két órát vesznek igénybe. Ez idő alatt víznyomás csökkenést érzékelhetnek a lakók.
– Vízhiánnyal ritkán kell számolni, többnyire akkor fordulhat elő, ha egy nagyobb csőtörés történik és csak hosszadalmas munkálatokkal lehet megjavítani. Ilyenkor a lehető leggyorsabban igyekszünk tájékoztatni a környéken élőket az átmeneti problémáról – magyarázta az irodavezető.

Hogyan zajlik a tervezett mosatás?

– Orosháza hálózatában létrehozott aknákat megtudják bontani a szakemberek. Ekkor a tisztítani kívánt szakaszt lezárják, majd beleöntik a klórt. Ezt követően egy szivacsot helyeznek a csőbe, amely egy kicsit nagyobb, mint annak átmérője. Ezt a szivacsbehelyező idomot lezárják és ráengedik a nyomást. A szivacs maga előtt tolja a fertőtlenítőszert, amely letakarítja a cső falán esetlegesen felhalmozódott szennyeződéseket – ecsetelte Diós Zsolt.

Hangsúlyozta, a fertőtlenítőszert a szakasz végén minden esetben kivezetik a rendszerből, ezért nem jut el a szer a felhasználóhoz.
– Mivel a víz élő közeg, ha egy kicsit áll a csőben elképzelhető, hogy egy filmréteg szerű lerakódás képződik a cső belső felén, ezt takarítjuk le. Évente kétszer végzünk ilyen tisztítást, egyszer tavasszal és egyszer ősszel, erről mindig tájékoztatjuk az önkormányzatot is – tért ki rá.

Mint mondta, az országban nem mindenhol fordítanak erre ekkora figyelmet.
– Mi a megelőzésért tesszük, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a lakók jó minőségű vizet kapjanak – zárta Diós Zsolt PR irodavezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.