- hirdetés -

Az Orosházi Képzőművészeti Csoport tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Petőfi Művelődési Központ (PMK) színháztermi előcsarnokában. Hamvas Béla versei nyomán különleges perspektívába került a tárlat. 

Mindössze pár napja ért véget a VII. Amatőr Alkotók Kiállítása, máris újabb képzőművészeti remekek kerültek a Petőfi Művelődési Központ falaira, paravánjaira és vitrinjeibe. Az Orosházi Képzőművészeti Csoport nyolc tagjának alkotásaiból álló tárlatot november 15-én nyitották meg. A művek könnyedén megállnák helyüket egy neves galériában is, ezt támasztja alá a kiállítást övező telt házas érdeklődés.

A lények: virágok, fák, csillagok, madarak csak […] az Isten előtt való nevezetességet ismerik; egyedül az ember elégszik meg kevesebbel: az emberiség előtt való nevezetességgel

– szól a kiállítás szlogenje – Hamvas Béla Babérliget című könyvéből –, amely egy újabb nézőpontba helyezi a műveket. Csendélettől, portrékon át, egészen a kézműves darabokig a művészet megannyi oldala bemutatkozott.

Bajnai István a Biblia ószövetségéből is idézett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A tárlatot Bajnai István kanonok, battonyai plébános nyitotta meg. Beszédében kiemelte, a tehetség és az alkotás olyan képességet jelent, amely akár az egész világot képes megmozgatni.

– A forma és a színek harmóniája vezet el a célhoz. Jó közérzetet, élhető környezetet; szebb, színesebb világot teremtve magunknak. Kiadni magunkból az Isten által belénk oltott tehetséget, és ezzel jó irányba befolyásolni a világ szüntelen alakulását, változását – mondta beszédében a plébános, majd az ószövetségből idézet: Hajtsátok uralmatok alá a Földet!

A megnyitón Rapajkó Antónia előadásában Hamvas Béla Isten tenyerén ébredtem című versét, és A madarak és fák című írását hallhatta a közönség. A kiállítás december 7-ig látható a PMK színháztermi előcsarnokában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.