- hirdetés -

Telt ház fogadta az idén öt éves műsorsorozat almafáit, azaz Tompa Lajost és Tompáné Barabás Editet, valamint almáikat, Tompa Csabát, alias MilliChab-et és Tompa Mátét november 9-én. A beszélgetés ezúttal is számos emléket, és érzelmek egész sorát hozta felszínre.

Az est első almafája, Tompa Lajos a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanára, akinek – mint kiderült – gyökerei túlnyúlnak Orosháza határain, egészen a kardoskúti tanyavilágig. Öt éves koráig éltek ott, azután költöztek a városba, a kötődés azonban megmaradt.
– A szeretet, a tisztelet, a tisztesség a társak, az emberek iránt, a munka tisztelete és becsülete, a föld szeretete. Ezt az útravalót kaptam a szüleimtől és tágabb családomtól – mondta el Deák György kérdésére.

A folytatásban beszéltek iskolákról, tanulásról és Gonda Géza vezette ifjúsági házról, amely meghatározó szerepet töltött be a fiatal Tompa Lajos életében. Fotók segítségével idézték fel az évtizedekkel korábbi időszakot, majd felsorakoztak az egykori barátok, hogy köszöntsék a főszereplőt. Ezzel kezdődött a meglepetések sora, amely egészen a műsor végéig folytatódott.
– A záróprodukcióban egy osztály ad elő egy dalt, amelyen minden bizonnyal elérzékenyülnek majd almafáink. Ahogyan valószínűleg akkor is, amikor az LGT egyik frontembere, Karácsony János direkt nekik énekel – osztotta meg az OrosCaféval a műsor előtt Deák Görgy.

Az est almafái: Tompa Lajos (b) és Tompáné Barabás Edit (k), valamint a műsorvezető Deák György (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nem tévedett, valóban bepárásodtak a tekintetek, Tompáné Barabás Edité is, aki az est másik almafájaként ült asztalhoz. A mezőhegyesi származású pedagógus egy majorban született, nagy szeretetben nevelkedett nővérével és öccsével. Az ottani iskolában eltöltött évek határozták meg pályaválasztását is: két tanár életre szóló példája ösztönözte, hogy kis kitérőt követően tanítóképzőt végezzen.
– Szentetornyán, a 6. számú Általános Iskolában kezdtem tanítani, ami egy csoda volt. Szerettem ott, remek közösségben dolgoztam, fiatal, tettre kész kollégákkal. A szervezéstől a tanításig mindennel megismerkedtem, és nagyszerű alapokat szereztem – mesélt a pályakezdésről.

Aztán arról is, mi fogta meg először férjében.
– Már a nevetésére felfigyeltem, kedves volt az arca is, de amikor először megfogta a kezem, az volt a döntő momentum – idézte fel mosolyogva. – Folyamatosan azt mondta minden barátom, hogy ne menjek bele a kapcsolatba, mert csak veszíthetek – tette hozzá.

Tompáné Barabás Edit azonban belement, és az idő őt igazolta. 1985-ben világra jött első fiuk Csaba, akinek érkezését a legcsodálatosabb érzésként írta le, majd másfél évvel később még egyszer átélte Máté születésekor. Mindketten asztalhoz ültek a vendégszékekben, ahogyan „Az év informatikusa” címet elnyerő Dávid Máté, Tompa Lajos tanítványa is.

Egy a meglepetés produkciók sorából (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szó esett még a műsor során a tanárként eltöltött csaknem negyven év történéseiről, a tanítványok kiemelkedő informatika, matematika vagy éppen fizika eredményeiről, tanári hitvallásról.
– Annyi a titok, hogy szeretni kell a gyerekeket. Én világ életemben imádtam őket. Nekem a gyerek olyan, mint egy talány, amit meg kell fejteni, és mindig-mindig újat adnak. Szerintem ennél szebb nincs – fogalmazott Tompáné Barabás Edit. – Hasonlóan gondolom. Szeretni kell a gyereket és tisztelni, mert akkor tiszteletet is kapunk cserébe – csatlakozott hozzá férje.

A beszélgetés kilencven perce alatt számos egyéb gondolat is elhangzott, tele értékkel, vidámsággal és szeretettel. Ha nem szeretnének lemaradni róluk, vagy csak ismét meghallgatnák őket, akkor az OrosCafén megtehetik: hamarosan felkerül a teljes műsor portálunkra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.