- hirdetés -

Mintegy kétszáz éneklő résztvevő és megannyi lámpás jelezte, hogy elindult az első Márton napi felvonulás, november nyolcadikán. A gyerekek történetet hallgattak, majd műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Száznyolcvannál is több érdeklődő gyűlt össze késő délután az Eötvös katolikus óvodánál november nyolcadikán, egy közös programra, amelyet a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezett Orosházán.

Abonyi Lajos az önkormányzat elnöke elmondta, első alkalommal szervezték meg a Márton napi menetet, melynek keretében a katolikus óvodából az Eötvös József Katolikus Általános Iskoláig sétáltak a résztvevők.
– Ezzel a felvonulással Szent Mártonra emlékezünk, emellett pedig a magyarországi németek egy hagyományát szeretnénk a köztudatba plántálni – mondta. Mosolyogva tette hozzá, örömmel látja, hogy többen jöttek mint gondolták.

A gyerekek boldogan mutatták saját készítésű lámpásaikat (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta, nagyon fontos, hogy őrizzük a szokásokat, hiszen még régen a gyerekek vitték a hagyományokat az óvodákba, ez ma már fordítva van.
– Az évek elteltek, ha most nem ültetjük el a gyerekekbe és szüleikbe azt a hagyományt, ami a magyarországi németség körében élt és él, – különösen olyan helyeken, ahol a magyarországi németség létszáma nagyobb mint itt Orosházán, – akkor nyilvánvaló, hogy  nem terjed el a köztudatban – ismertette az elnök. Kiemelte, ennek az eseménynek közösségformáló szerepe is van, hiszen a család közösen készül, például együtt készítik a libás lampiont.

Mint mondta, a magyarországi németségnél ez az ünnep egy úgynevezett Fress Tag volt, amely magyarul annyit tesz „zabáló nap”.
– Ekkor fejezték be az őszi munkát, az új bor már megérett, a liba már meghízott, továbbá ez volt több területen a gazdaváltás időszaka is. Vagyis ez azt jelentette, hogy a szolgálóknak és szolgálólányoknak felmondtak, tehát kifizették őket. Ez a karácsonyi böjtöt megelőző dőzsölés volt – sorolta Abonyi Lajos.

Német nyelvű előadással kedveskedtek a gyerekek a résztvevőknek (Fotó: Rosta Tibor)

– Főként Szent Mártonról szól ez az alkalom, aki egy jótevő volt és a szívében szeretet hordott. Érzékeny volt a szociális helyzet iránt és a szegénység iránt is – tért ki rá az elnök, majd folytatta, mikor már nem volt más, amit adományozhatott volna, Márton a hidegben egy adományért könyörgő embernek, hogy segítsen, kettévágta a palástját és azt adta neki, hogy takarózhasson vele.

A felvonulók kis lámpásaikkal sötétedéskor elindultak az iskola felé. Útközben megálltak a Jézus Szíve Templom előtt, ahol közösen hallgatták meg kicsik és nagyok Szent Márton történetét Iványi László plébánostól.
A gyerekek megtudták, hogyan kapcsolódik a liba Szent Márton történetéhez. Hiszen, Mártont, aki Isten szolgálatában tevékenykedett, püspökké akarták tenni, de szerénysége méltatlannak tartotta címre, ezért elbújt egy libaólban. A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Tour püspökévé szentelték.

Az iskolába érkezve Abonyi Lajos beszéde után a gyerekek közös dallal és előadással kedveskedtek. Ezt követően közös vacsorával zárult a rendezvény, ahol természetesen libás ételekkel várták a résztvevőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.