- hirdetés -

Rendkívüli testületi ülést tartott Orosháza képviselő-testülete. Ügyvédi megbízásról és az adventi falu pénzügyi forrásáról tárgyaltak november 8-án.

Tovább folytatódik a jogi vita az önkormányzat és a KEVIÉP Kft. között. A KEVIÉP végezte a szennyvíztisztító telep bővítését és felújítását Orosházán, a beruházást 2015-ben adták át. Az önkormányzat 2016-ban kötbér igénnyel lépett fel a cég felé. A város szerint a kivitelező késett a beruházással ezért több mint 186 millió forintnyi tőkét és járulékait kérik vissza a cégtől. A jogi vita előbb az iparkamara égisze alatt működő döntő bizottság majd választottbíróság elé került, jelenleg is folyamatban van, még nem zárult le. Az önkormányzat a jogi képviselettel a Dr. Uzonyi Ügyvédi Irodát bízta meg két éve.

Az ügyben új fejlemény, hogy a  KEVIÉP a jogi eljárás során viszontkeresettel élt. A cég szerint a város több pótlólagosan elvégzett munkát nem fizetett ki, illetve több előre nem tervezett költség is felmerült a kivitelezés során, ezért a KEVIÉP több mint 82 millió forintot követelne a várostól.

Mivel a város csak a kötbér igény érvényesítésére kötött szerződést az ügyvédi irodával, így a KEVIÉP keresete miatt ezt a szerződést módosítani kellett, és ezzel az ügyvédi munkadíj is módosult. Erről is döntöttek a csütörtöki rendkívüli testületi ülésen a képviselők.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) képviselő az előterjesztéssel kapcsolatban bírálta a városvezetést és a jogi képviseletet ellátó ügyvédi irodát is. Mint felszólalásában elmondta: véleménye szerint a városvezetés rossz gazda módjára, nem kellő körültekintéssel járt, jár el az ügyben. A képviselő felidézte: két éve már kérte, hogy kérjenek több árajánlatot és kérjenek több helyről ügyvédi szakvéleményt, majd többször is javasolta, hogy törekedjenek a peren kívüli megállapodásra a KEVIÉP-pel. Mindez nem történt meg, javaslatait elutasította a többség.

– A 2017 július 20-ai testületi ülésen derült ki, hogy a döntő bizottság elutasított a város követelését, kötbérigényünket a bizottság nem találta jogosnak. Az eddig kifizetett tetemes összegen túl, most újabb összeget fizetnének az ügyvédnőnek? Meddig akarnak még fizetni? Eddig még csak veszítettünk, pedig korábban garantálták a pernyertességünket – fogalmazott a jobbikos képviselő, felidézve, hogy az ügyvédi iroda képviselője száz százalékban pernyertességet ígért a városnak. A képviselő szerint sikerdíjas szerződést kellett volna kötni az ügyvédi irodával.

Fetser János (MSZP) is felszólalt az ügyben. A szocialista politikus elmondta, szerinte minőségileg kifogásolható a szennyvíztelepen végzett munka, pedig a tervet a Keviép Kft. készített el, ezért is érdekes a beadott kereset. A képviselő úgy fogalmazott: nem látni, hogy a városvezetés jó gazda módjára jár-e el az ügyben és valóban arra törekszenek, hogy a kötbért megkapja az önkormányzat, vagy a színfalak mögött egy hatalmas színjáték zajlik, melynek célja, hogy megkopasszák a várost. A dilemmát, mint fogalmazott, az ügy végeredménye dönti majd el.

A felmerült kérdésekre az ügyvédi iroda képviseletében dr. Uzonyi Yvette válaszolt, igaz nem részletekbe menően, mivel a választott bírósági jogi eljárások nem nyilvánosak, így az ott elhangzottakat nem ismertethette. Annyi mindenesetre kiderült: a KEVIÉP elismerte ugyan a késedelmes teljesítést, de ezt neki nem felróható okokkal magyarázta.  A választottbíróságnak éppen azt kell majd eldöntenie, hogy jogos-e és ha igen mekkora összegben a város 186 milliós követelése.

Az ügyvédnő azt elismerte, hogy a jogi eljárás kezdetén valóban úgy ítélte meg, hogy a város követelése jogos, és azt elismerik.

Dr. Horváthné dr. Barta Edit, jegyző kérdésre elmondta: a jogi eljárás elindítását nem lehetett elkerülni. Az önkormányzatnak gyakorlatilag kötelessége volt, hogy lépjen és megpróbálja behajtani a több mint 180 milliós kötbért.

A jegyző elmondta: 2016-ban a jogi eljárás költségeire az önkormányzat 21 millió forintot különített el. Ez fedezi az ügyvédi munkadíjat, a választottbíróság költségeit valamint a szakértői díjakat. A 21 millió forintból eddig közel 15 milliót fizettek ki, és a most felmerült további költségekkel sem lépik túl a keretet.

Dávid Zoltán polgármester Szabó Ervin és Fetser János képviselők felszólásaira reagálva elmondta: az ügyben van a fikció és van a valóság, ez a kettő pedig nem teljesen ugyanaz.

A napirendhez Szabó Ervin (Jobbik) képviselő két módosító javaslatot tett. A képviselő szerette volna elérni, hogy a jelenlegi szerződést bontsák fel, valamint hogy csak pernyertesség esetén fizessenek az ügyvédi irodának. A képviselő-testület többséggel leszavazta a módosító indítványokat.

(A módosító javaslatokról név szerint szavaztak. Szavazás: Bojtor István: nem, Burka László: tartózkodott, Dávid Zoltán: nem. Fejes Róbertné: nem, Fetser János: tartózkodott, Füvesi Sándor: tartózkodott, Horváth József: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenci: nem, Sára Csaba: nem, Dr. Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: nem.)

A testület ezután szavazott az eredeti előterjesztésről, amelyet elfogadtak. Eszerint a KEVIÉP keresetével kapcsolatos eljárásban is a Dr. Uzonyi Ügyvédi Irodát bizzák meg az önkormányzat képviseletével, megbízási díjként pedig 2 millió 214 ezer 126 forint plusz áfa fizetnek, a korábban biztosított 21 millió forint terhére.

(A képviselők erről is név szerint szavaztak. Szavazás: Bojtor István: igen, Burka László: tartózkodott, Dávid Zoltán: igen. Fejes Róbertné: igen, Fetser János: tartózkodott, Füvesi Sándor: tartózkodott, Horváth József: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenci: igen, Sára Csaba: igen, Dr. Szabó Ervin: nem, Tóth Zoltánné: igen.)

A testület döntött arról is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan biztosítja az Adventi faluhoz és a karácsonyi díszkivilágításhoz szükséges nyolc és fél millió forintot.

Szabó Ervin (Jobbik) képviselő az előterjesztés kapcsán azt vetette fel, miért a 2019-es költségvetésben jelennek meg a kiadások, mikor ezek előre tervezhető ismert költségek és az összeg is ugyanannyi, mint évekkel ezelőtt volt.

Fetser János (MSZP) a  részletes árajánlatot hiányolta az előterjesztésből. Mint mondta: így nem látni, hogy a pénz valóban arra fordítódik, amire kérik. Ezzel kapcsolatban Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy kérésre bemutatja a tételes elszámolást a szocialista képviselőnek.

Bojtor István alpolgármester a felszólalásokra reagálva elmondta: bevett gyakorlat, hogy vannak éven áthúzódó pénzügyi kötelezettségei is a városnak, amelyek a következő éves költségvetést terhelik. Ez is ilyen. Kiemelte, ahhoz, hogy az elmúlt években megszokott megfelelő minőségű, a lakossági igényeket kielégítő szolgáltatást nyújthasson a város, arról most kell dönteni.

A napirendet végül 10 igennel és 2 nemmel elfogadta a testület.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.