- hirdetés -

Szerelhetünk-e rácsokat a lakásunk előtti közlekedőhöz, vagy lehet-e tárolónak használni a lépcsőház folyosóját? Hasonló kérdésekre is választ adnak a katasztrófavédelem szakemberei a Társasházak napja konzultációsorozat során.

Már második alkalommal rendezik a kezdeményezést országszerte, melyhez idén megyénkben a békéscsabai, szeghalmi és Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség is csatlakozott.

A kezdeményezés részleteiről november 6-án Bódi Csaba, a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség Hatósági Osztályának vezetője beszélt. Elhangzott: céljuk, széleskörű tájékoztatást nyújtani a tűzvédelemmel kapcsolatos használati szabályokból, ezzel tovább növelve a lakóépületek biztonságát.

– Tapasztalataink alapján a legtöbb problémát, a szabálytalan tárolás és a menekülési útvonalak leszűkítése jelenti, de sok gondot okoz a tárolóhelyiségek nem megfelelő használata is – hangsúlyozta békéscsabai sajtótájékoztatón a tűzoltó alezredes.

Hozzátette, hogy az éghető folyadékok nem megfelelő mennyiségben történő tárolása, valamint a nyílt láng, illetve szabálytalan dohányzás is előforduló szabálytalanságok.

Elhangzott, hogy a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakásos épületek esetében például írásba kell foglalni az épületek használatával kapcsolatos tűzmegelőzési szabályokat, biztosítani kell az épület megközelíthetőségét. A felvonulási területet állandóan szabadon kell tartani annak érdekében, hogy a tűzoltói beavatkozás zavartalan legyen.

Megtudtuk, a legtöbb kérdés a rácsos lezárással kapcsolatban érkezik. Ezzel kapcsolatban Bódi Csaba elmondta, hogy kialakításához katasztrófavédelmi engedély szükséges, ha nem csak saját lakását érinti. Amennyiben több lakást érintő rácsos elhelyezés esetében figyelni kell, hogy mögötte nem lehet bármilyen tűzeseti főkapcsoló vagy tűzvédelmi berendezés.

A társasházak lakóit, közös képviselőit három napon át, november 6-tól 8-áig munkaidőben várják a szakemberek a gyopárosi úton található katasztrófavédelmi kirendeltségen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.