- hirdetés -

A Kardoskúti Fehér-tó állatvilágának egyik leglátványosabb „produkciója”minden évben, az őszi madárvonulás. Költöző madarak ezrei igyekeznek melegebb tájakra a tél elől, köztük is a legnagyobbak darvak, melyek évről-évre tízezres nagyságrendű kolóniában érkeznek és pihennek meg itt. A novemberi látványosság azonban egyenlőre késik.

A daruvonulás az időszak legvonzóbb természeti eseménye. Nappal a darvak a környező, már learatott kukoricatáblákon táplálkoznak, szedegetik az elhullott magvakat. Alkonyat előtt másfél-két órával aztán a tó körüli gyepekre szállnak le, ott gyülekeznek. Amikor besötétedik, hangos krúgatással szinte egyszerre indulnak meg a tó felé. Nagyon szép látvány, ahogyan egyszerre több ezer daru repül a puszta felett.

Nem mindennapi látvány a puszta felett szálló több ezer madár (Fotó: Pixabay)

Az idei esztendő csapadékhiányos időjárása miatt nincs még sekély víz sem a tóban, mely megfelelő védelmet nyújthatna a darvaknak a szőrmés ragadozók éjjeli támadása ellen. Emellett az idő is szokatlanul meleg, így a daruvonulás is későbbre várható az elmúlt években megszokottakhoz képest. A Körös-Maros Nemzeti Park honlapjáról egyenlőre le is vették és későbbre halasztották a novemberben rendszeres programként szereplő fehértói madárlest.

Ha megjöttek, a nagy madarak egészen az első kemény hidegekig, illetve addig nálunk maradnak, amíg találnak táplálékot a környező kukoricatáblákon. Ha útra kelnek, igen hamar, egy-két nap alatt elérik az észak-afrikai partokat. Enyhébb teleken előfordul, hogy sok daru nem megy tovább, hanem a Dél-Alföldön tölti a hideg évszakot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.