- hirdetés -

Veszélyes potencianövelőkre csapott le október 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A készítmények ugyanis gyógyszerhatóanyagot tartalmaznak, melynek keringési problémákat okozhatnak.

Azonnal elrendelte három, interneten rendelhető, Kínából származó étrend-kiegészítő forgalomból való kivonását és fogyasztóktól történő visszahívását a Nébih. Az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriuma három termékben (név szerint BoomBoom, Tornado és Gold Power) mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot a férfiak számára kifejlesztett potencianövelők célellenőrzése során.

Az intézkedés a három készítmény gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé, ami az összes termékre vonatkozik minőségmegőrzési időtől és tételszámtól függetlenül. A próbavásárlásokra nemzetközi razzia, a PANGEA akció alkalmával került sor, melyet a hamis étrend-kiegészítők és gyógyszerek forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák felszámolására indítottak.

Három termékben mutattak ki gyógyszer-hatóanyagot (Fotó: pixabay)

Az étrend-kiegészítők ugyanis élelmiszernek minősülnek, melyekben szigorúan tilos a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte. Kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, ellenkező esetben könnyen keringési és idegrendszeri problémát okozhatnak a felhasználóknak.

A Nébih így elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását és a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását minőségmegőrzési időre és tételszámra való tekintet nélkül. A forgalmazónál lévő készletek esetében pedig azonnali hatállyal megtiltotta a termékek forgalomba hozatalát. A Nébih honlapjának információi szerint az eljárások már folyamatban vannak, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A hivatal arra kéri a vásárlókat, hogy ha a fent említett készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében haladéktalanul jelezzék azt a Nébih zöldszámán (06 80 263 244) vagy e-mail címén (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.