- hirdetés -

Ünnepség keretében avatták fel a megújított Milleniumi dombot. A rajta elhelyezett két emléktáblát Dávid Zoltán polgármester és Horváth József önkormányzati képviselő leplezte le péntek délelőtt.

Wass Albert versével, A bujdosó imájával kezdődött a Mezgé melletti emlékdombnál az ünnepség. Ezután Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy régi adóssága volt a városnak a lepusztult domb megújítása, az emléktáblák elhelyezése, és megköszönte Horváth Józsefnek, hogy felhívta erre a figyelmet, illetve vállalta a kivitelezés koordinálásával járó fáradságot.

Régi adóssága volt ez a városnak, mondta többek közt a polgármester (Fotó: Rosta Tibor)

A Milleniumi dombot 1896. május tizedikére a hatvanhárom vármegyéből hozatott egy-egy zsáknyi földből és persze orosházi földből emelték eleink, hogy jelképezze, akkor ezeréves hazánkat. A milleniumon, az akkori Magyarország egész lakossága ünnepelt. Egybe forrt a kunyhók és a paloták népe. Orosházán is így volt. Korabeli feljegyzések szerint az akkor alig húszezres városban, mintegy tizenkétezren vettek részt a programokon. A domb mellé ültetett tölgyek látták 122 évvel ezelőtt eleinket és láthatták a ma ünneplőket is. A mai orosháziakat, akik tisztelik és nem feledik múltjukat.

Az ünnepségen Dávid Zoltán után, dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára Igazgatója emelkedett szólásra. Méltatta a millenium jelentőségét. Beszélt az 1896-os orosházi eseményekről. Beszéde végén az akkori lelkész, Harsányi Sándor szavait idézte: „A jelen és a jövő nemzedék kötelessége a hit és a hazaszeretet.”

Az emléktáblákat Dávid Zoltán és Horváth József leplezte le (Fotó Rosta Tibor)

A magyar címerben látható hármas halom mintájára kialakított emlékdombhoz és a rajta elhelyezett két új emléktáblához új járdarész vezet. Mint Horváth József képviselőtől megtudtuk, minden időre készen lett, egyedül a domb füvesítése maradt a száraz idő miatt tavaszra.

 

A

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.