- hirdetés -

Mangalica kolbászkészítő versenyen és töltött káposzta főző versenyen vettek részt a Csabai Kolbászfesztivál hétfői napján az Orosházi Kolbászklub csapatai.

A kolbászklub tagjai jó előre gondoskodtak arról, hogy a hétfői napon versenybe szállhassanak. A tavalyi Krajcsó Pál Emlékversenyen nyerték meg azokat a kuponokat, melyek révén nem kellett nevezési díjat fizetniük. Két csapattal vettek részt a mangalica kolbászkészítő, és egyel a töltött káposzta főző versenyen.

Minden és mindenki a helyén

Zalaegerszegtől Békésig, a Balaton felvidéktől, Cegléden át Gyomáig, az ország minden részéről érkeztek a versenyzők, köztük profi csapatok is, mint a  Csabai Kolbászklub, az Orosházi Kolbászklub, a Benke-féle Művek és még sorolhatnánk.

Már tíz órakor mindkét orosházi kolbászkészítő team asztal díszítése elkészült, megkapták a feldolgozandó húst a csapatok. Ki nyugodtan, ki izgatottabban várta a tizenegy órai kezdést. Látszott az orosháziak munkáján, hogy sokadik alkalommal versenyeznek. Minden és mindenki a helyén volt. A tagok egytől egyig pontosan tudták a feladatukat.

Mindenkinek meg van a pontos feladata (Fotó: Takács Csaba)

A két csapat különböző módszer szerint dolgozott. A Restály György vezette alakulat (Restály György, Sándor László, Ökrös Ferenc) előbb ledarálta a húst, majd fűszerezett, a Bába István-féle gárda (Bába István, Bába Istvánné, Fekécs István, Benkő István) az összevágott húst fűszerezte, és csak azután daráltak. Abban megegyezett a két csapat, hogy patika mérlegen mérték ki a csabai kolbászhoz szükséges fűszereket.

Bajban az orosházi asszonyok

A mangalica kolbászkészítő versennyel párhuzamosan zajlott a szabadban a töltött káposzta főző verseny, melyen az Orosházi Kolbászklub női tagjai már az elején komoly hátrányba kerültek. A szervezők által biztosított gázégő szabotálta a munkát és a többi csapat bográcsaiban már rég rotyogott az étel, mikor az orosháziak csodásan felkészített káposztája még fel sem forrt. Mintegy órányi hátrányt szenvedett a csapat, de nem adták fel. Gázégő csere, és hajrá. Nagyon kellett a szaktudás és a rutin, hogy időre be tudják fejezni.

Aggódó tekintetek. Nem akar működni a gázégő (Fotó: Takács Csaba)

A versenyt az első mozdulatoktól kezdve árgus szemekkel figyelte a Prohászka Béla mesterszakács vezette zsűri.
– Már a kezdetnél lehet látni, hogy a csapatok hogyan készültek fel. A ruházatukat, az asztal dekorációt, azt, hogy hogyan bánnak ezekkel a nemes alapanyagokkal, mind figyeljük és értékeljük. Az elkészített étel bírálatánál először mindent vizuálisan vizsgálunk. A töltelék formáját, méretét, az apró káposzta arányát. Utána következik az ízharmónia, illetve a rizs-hús arány értékelése – avatott be a tudnivalókba a zsűrielnök.

A titok a részletekben lakik

Mindegy, hogy kolbászról, vagy töltött káposztáról beszélünk, a részletek nagyon fontosak. Erre egy jó példa az orosházi kolbászosok hús fűszerezése. Köményből tettek a kolbászba egészet és őröltet is. Azt mondták: az őrölt köménnyel ízesítünk, az egész kömény pedig azért kell, hogy megakadjon a foga alatt annak aki eszi, hogy érezze, kolbászt eszik.

Egy órakor már minden csapat leadta a maga 30 centis mintáját. Ezt a szervezők megsütötték és a zsűri értékelt. A 16 órakor kezdődő eredményhirdetést nagy izgalommal várta mindenki.

Az eredményhirdetésen a Restály György vezette csapat és a töltött káposzta főző alakulat vehetett át egy-egy különdíjat: a jövő évi megmérettetések valamelyikén ingyen indulhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.