- hirdetés -

A magalica volt a főszereplő azon a szakmai konferencián, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal és a Csabai Kolbászfesztivál szervezői közösen rendeztek október 23-án a Csabai Kolbászfesztiválon. A fórumon kiderült: a mangalica tenyésztés mára reneszánszát éli, az őshonos magyar házisertésből készült termékek pedig a prémium kategóriát képviselik nemcsak itthon, hanem külföldön is.

A konferencia résztvevőit Hégely Sándor fesztiváligazgató köszöntötte, aki kiemelte örömmel adtak helyt a mangalicáról szóló szakmai rendezvénynek.

Takács Árpád kormánymegbízott a Hagyomány – Megújulás – Mangalica – Egészség címmel megrendezett konferencián való részvételükről elmondta: a kormányhivatallal mint hatósággal a kisvállalkozások, családi gazdaságok, őstermelők valamilyen szinten mind érintkeznek, hiszen a hivatal egy sor engedélyezési, ellenőrzési feladatot lát el. Ugyanakkor a kormányhivatal nem csak az állampolgárokat ellenőrző hatóságként jelenik meg a mindennapokban, hanem szolgáltató, ügyfélközpontú hivatalként, társadalom szervező erőként is. Ez utóbbi szerepet erősíti, hogy a hivatal szakmai és civilszervezetekkel, kamarákkal köt együttműködési megállapodást, a hatékonyabb ügyfélszolgálat érdekében.

A konferencia szervezői: Hégely Sándor fesztiváligazgató, Hrabovszki János megyei elnök Vadászszövetség, dr. Takács Árpád kormánymegbízott, dr. Kulcsár László megyei elnök Agrárgazdasági Kamara és dr. Kovács Tamás megyei igazgató NAV (Fotó: OC)

A rendezvényen Tóth Péter a Mangalica Tenyésztők Egyesületének elnöke kiemelte: a mangalica immár világszerte ismert magyar különlegességnek számít, a belőle készült termékek pedig a prémium kategóriát jelentik Japántól Kanadán át egészen Spanyolországig.

A majd kétszáz családi gazdaságot, kis- és nagyüzemi termelőket tömörítő egyesület elnöke elmondta: a mangalica a világon az egyetlen olyan sertés, amelynek génállománya megjelenése óta változatlan. Ha valaki mangalicából készült ételt eszik, ugyanazokkal az ízekkel találkozik, mint amilyenekkel nagyszüleink is.

A rendezvényen bemutatkozott a Mangalica Farm tulajdonosa Fekete Zsóka is, aki fiatal vállalkozóként vágott bele a tenyésztésbe. A családi gazdaság mára ötven anyakocából áll, és saját gyártású termékekkel vannak jelen nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacon is.

Fekete Zsóka a Mangalica Farm tulajdonosa és Tóth Péter a Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke (Fotó: OC)

A konferencia társszervezői között volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara Békés Megyei Igazgatósága, az Országos Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete és a Békés Megyei Vadászszövetség.

A rendezvényen a résztvevők Fodor Mihály világbajnoki ezüstérmes szakácsmester finomságait is meg kóstolhatták, természetesen minden mangalicából készült. Az étel egyébként a 2018-as luxemburgi szakács világbajnokságra készülő mester verseny menüje lesz majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.