- hirdetés -

Az ősz mindig az elmúlásról szól a természetben. A fák és a bokrok lehullajtják levelüket és felkészülnek a télre. A gesztenyék őszi virágzása nem természetes, egy kártevő okozza a szemet gyönyörködtető, de egyben szomorú látványt. 

Olvasónk küldött fotót egy virágzó gesztenyefáról. Az őszi kivirágzás, bár szemet gyönyörködtető, mégsem természetes.

A gesztenyék ősszel azért bonthatnak virágot, mert megtámadja őket egy kártevő az úgynevezett aknázómoly.
– Ezek a rovarok a gesztenyelevelekre rakják petéiket, majd az ezekből kikelő lárvák berágják magukat a levelekbe, így téve tönkre a lombozatot, amely már augusztus elején lehull. A kártevőkkel teli fák azt hiszik ősz van. Ezért lehet látni néhány sárgult levelű, kopasz gesztenyefát már akkor, mikor a többi fa még dús lobú és zöldellő – ismertette a Stadler Erik kertész.

A megzavarodott fák a korai lobhullatás után, a melegben, úgy érzik ideje virágot bontani, hiszen tavasz van. Azonban, ekkor már igencsak az ősz derekán járunk, így ezzel a másodvirágzással több energiát pazarol el, mint egészséges társai.
– Ez hosszútávon a fa kipusztulásához vezethet. Mikor egy növény érzi az elmúlást, akkor képes lehet arra, hogy olyan időszakban virágozzon, amikor egyébként nem tenné, mindezt a fajfenntartás érdekében teszi – tájékoztatott a Korall kertészet kertésze.

Hangsúlyozta, kiemelten fontos kezelni a problémát és védekezni ellene, ez egy megtermett gesztenyefa esetében azonban nem mindig egyszerű feladat.
– Az egyik védekezési mód, hogy az aknázómollyal fertőzött, lehullott leveleket, eltávolítjuk a kertből és a komposztálóba visszük. Ám, a feladat itt még közel sem ért véget, hiszen lényeges pont a permetezés is, ami egy hatalmas fa esetében nem feltétlenül célravezető – sorolta, hozzátéve, az ilyen óriásoknál a legkedvezőbb lehetőség, egy injekció a növénynek, amely bejut a fa „vérkeringésébe” és elpusztítja az élősködőket.

Zárásként Stadler Erik elmondta, idén mivel nagyon kevés csapadék volt, ezért sok kártevő és kórokozó beköltözött a városba, olyan helyekre, ahol öntözött területek vannak, hiszen ott jobban érzik magukat, mint a száraz területeken, azonban ez nagy károkat okozott a díszkertekben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.