- hirdetés -

Kedd este mutatta be a Körúti Színház, Tabi László: Spanyolul tudni kell című darabját Orosházán, a Petőfi Művelődési Központban. A darab szereplői közt találkozhattunk egy orosházi kötődésű színművésszel, Lipták Péterrel.

– Hogyan vezetett az utad Orosházától a Körúti Színházig, milyen érzés itthoni közönségnek játszani?

– Nagyon jó. Nem vagyok ugyan tősgyökeres orosházi, de három éves koromtól itt nőttem fel. Édesanyám sokáig volt a Czina Sándor Általános Iskola igazgatója. Innen kerültem Mezőkovácsházára gimnáziumba, és ott lettem amatőr színjátszó. Ott ismerkedtem meg Galambos Zolival, aki egy fővárosi rendező. Egy új darabját hozta el, a Második szereposztást, hogy játsszuk el. Nagy siker volt. Játszottuk Kovácsházán, Orosházán, Budapesten. Évekkel később, mikor Pestre kerültem tanulni, ismét összefutottunk. Akkor indított egy új, utazó társulatot. Megkérdezte, hogy volna-e kedvem ebben közreműködni. Volt. Ennek szinte napra pontosan tizennégy éve – kezdte a mesélést Péter.

Lipták Péter a B terv című előadásban (Fotó: Körúti Színház)

 – A színészet mellett foglalkozol valami mással is?

– A Körúti Színház törzsgárdája, az a nyolc-kilenc fő, többet is csinál, mint „csak” járja az országot és játszik. Az én feladatom is többrétű. A szociális hálókat intézem, fotózom a színháznak, a videó kiajánlókat is én videózom, vágom. Ezek mellett nagy néha el tudok vállalni egy-egy fotózást, videózást. Nem unatkozom – tette hozzá.

 – Te még nem éltél, mikor ez a mai darab játszódik. Hogy érzed magad benne?

– A szüleim akkor házasodtak össze, tehát valóban nem. Nagy izgalommal olvastam el. Alapvetően ez nem zenés darab, mi tettük azzá. A Gemini együttessel jó a kapcsolatunk, ők adták ezeket a remek zenéket, ami szerintem még dobott rajta. Nagyon szeretem ezt az előadást, mert a szerepemben, ebben a titkos ügynökben sok színt lehet megmutatni, sok poénra ad lehetőséget. Ráadásul – kollégák megbetegedése folytán – már több szerepben is előfordultam benne. Nagyon szerethető darab – sorolta mosolyogva Péter.

Pecsenyiczki Balázs és Lipták Péter(jobbra) a Spanyolul tudni kell egyik jelenetében (Fotó: Körúti Színház)

– Vándor Éva, Pusztaszeri Kornél, Kautzky Armand, hogy csak néhány nevet soroljak. Milyen érzés nap, mint nap ilyen nagyszerű művészekkel együtt dolgozni?

– Rengeteget tanulok tőlük minden nap. Egy színésznek is élete végéig tanulnia, fejlődnie kell. Amelyik színész azt mondja, hogy ő kész van, az vagy hazudik, vagy nem ismeri önmagát. 2004 óta dolgozom együtt Évával. Csodálatos művész! Nagyon sok szakmai segítséget kaptam tőle, szinte a második anyukám. Kornélt a Madách előadásaiban csodáltam először. Amit ő ott letett az asztalra, azt száz év múlva is nézik az emberek. Sorolhatnám még a nagyokat egészen a nemrég elhunyt Tahi-Tóth Lászlóig, aki nagy űrt hagyott maga után. Szerencsésnek érzem magam, mert ilyen emberekkel dolgozhatok – zárta Lipták Péter.

Nem kérdeztem tovább, hisz készülnie kellett a fellépésre. Bízzunk benne, hogy még sokszor láthatjuk itthon játszani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.