- hirdetés -

Ma fogadta el a lakástakarékpénztári állami támogatásokról szóló törvénymódosító javaslatot a parlament. Az interneten elszabadultak az indulatok.

Ahogy tegnap megírtuk, Bánki Erik egyéni indítványban törvénymódosító javaslatot nyújtott be a lakás-takarékpénztári állami támogatás megszüntetésével kapcsolatban. A javaslatot ma tárgyalta és fogadta el az országgyűlés 125 igen és 49 nem szavazattal.

– Azt gondolom, hogy a törvényjavaslat előremutató, mert egy olyan rendszertől vonja meg a támogatást, ami nem működik hatékonyan – nyilatkozta Bánki Erik kedd reggel a parlamentben.

A képviselő kiemelte, az elmúlt években meghozott intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok ma már jelentős állami támogatást vehetnek igénybe használt és új lakás vásárlásakor. Ez segít a családoknak abban, hogy túlzott eladósodás nélkül jussanak saját otthonhoz – mondta. Hozzátette, a jellemzően kis összegű konstrukció miatt a megtakarításokból alig épültek új lakások.

A politikus kitért arra is, az eddig a lakástakarékokra fordított források a jövőben többek között a CSOK további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatják. A költségvetés idén mintegy 230, jövőre pedig több mint 240 milliárd forintot biztosít különböző konstrukciókban otthonteremtésre.

A törvény hatálybalépése előtt kötött szerződések állami támogatása nem vész el (Fotó: 24.hu)

Akadnak olyanok is, akik szerint az állami támogatás megszüntetésével csak a gyermekes családok juthatnak segítséghez. Az Orosházi vagyok… elnevezésű csoportban sokan fejezték ki nemtetszésüket a törvénymódosító javaslattal kapcsolatban.

– […] A lakástakarék pont azért jó mert arra ad lehetőséget, hogy az is lakáshoz juthasson aki alacsonyabb jövedelmű. Ezzel a takarékossági formával esélyt kap bárki akár gyermektelen, akár 1- 2 gyermeke van, vagy épp egyedül neveli a kicsiket. […] Szóval vegyük már egy kicsit emberszámba azokat is akik nem ifjú, gyermekeket vállaló emberek! Vagy mi már mehetünk a lecsóba? – írja az egyik csoporttag.

Megkerestünk az egyik lakástakarékpénztár szolgáltató személyi bankárát az országban kialakult helyzettel kapcsolatban.
– Mi, személyi bankárok sem tudunk most többet, senki sem tudja, mi lesz a továbbiakban. A tegnapi nap és a mai nap folyamán folyamatosan azon dolgozunk, hogy aki eddig még nem élt a 30%-os állami támogatás lehetőségével, ki tudja használni ezt. Ezért sokan lefixálják 10 évre a megtakarítási számlájukat. Tegnap és ma megnőtt az új szerződéskötések és a hosszabbítások száma is – nyilatkozta Dobiné Sipos Pálma.

A lakástakarék több mint húsz éve működő megtakarítási forma Magyarországon, melyet lakásvásárlásra, -építésre, -felújításra vagy jelzáloghitel előtörlesztésére lehet felhasználni. A 30 százalékos állami támogatás miatt nagy népszerűségnek örvend.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.