- hirdetés -

Az elmúlt időszakban megfigyelhető enyhe időjárás miatt megszaporodott a tarlótüzek száma Békés megyében. A tarlótüzek komoly veszélyt jelenthetnek anyagi javainkra, vagy akár testi épségünkre is.

A szabadtéri tűzesetek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Időnként jelentős károkat okozhatnak az így keletkezett tüzek, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a szabadtéri tüzelés szabályaival. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében ezeket osztotta meg.

  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat
    rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben
    szabad égetni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete,
    akkor az tilos. A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben
    gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet
    gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A közlemény kitért arra, hogy a szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az húszezer forinttól hatvanezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az ötvenezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, húszezer forinttól három millió forintig is terjedhet a bírság.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.