- hirdetés -

Fertőző betegség miatt községi zárlatot rendelt el a járási főállatorvos Csorváson, Gerendáson és Orosházán is. A méhészeket érintő intézkedés idején tilos a méheket, kaptárakat, méhészeti eszközöket az érintett területről kivinni.

Csorváson két méhcsaládnál mutatott ki a vizsgálat úgynevezett a mézelő méheknél előforduló nyúlós költésrothadást. Ez a méhek fiasításának leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése. A járási főállatorvos ezért október 5-től visszavonásig Csorvás, Gerendás és Orosháza közigazgatási területét érintve községi zárlatot rendelt el.

A Békéscsabai Járási Hivatal közleménye szerint ebben az időszakban területről méheket, kaptárakat, méhészeti eszközöket és felszereléseket, mézet, lépet és viaszt kivinni és a zárlat alatt álló területre bevinni tilos.

A védőkörzet alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját – nyúlós költésrothadás szempontjából – a méhegészségügyi felelősnek kell megvizsgálni. Indokolt esetben a járási hivatal a megyei kormányhivatal hozzájárulásával ismételt vizsgálat lefolytatását rendelheti el.

Az orosházi méhészek szerint a betegség ritkán fordul elő a környéken. Drahota Róbert az orosházi körzet méhegészségügyi felelőse elmondta, hogy ebben az időszakban nem okoz hátrányt a méhészek számára a zárlat, hiszen már nincs vándorlás, a rovarokat már beterelték a kaptárakba.

Szakemberek antibiotikumos kezeléssel már próbálkoztak, de Magyarországon csak kutatóintézetek kísérletezhetnek, méhészetekben használatuk tilos. A legbiztosabb módszer, ha a fertőzött kaptárakat, lépeket elégetik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.