- hirdetés -

Több tonnányi elektromos háztartási berendezés gyűlt össze délutánra csütörtökön a polgármesteri hivatal udvarán. Az elektronikus hulladékgyűjtésre a veszélyes hulladéknak számító elektromos berendezések mellett több hektónyi használt sütőolaj is összegyűlt.  

Televíziók, számítógépek monitorai, mosógépek és hűtőszekrények egyaránt érkeztek, délelőttre már hegynyi leselejtezett berendezés állt az udvaron, és az olajoshordók is gyorsan teltek. Délután tovább folytatódott a roham, a hivatal udvarára sorra fordultak be az autók, sokan utánfutóval érkeztek.

– Orosházán évente két alkalommal rendeznek elektronikai hulladékgyűjtést. A célunk, hogy a szelektív hulladékgyűjtők vagy az illegális lerakóhelyek terhelhetősége csökkenjen, és ne oda szállítsák ilyenkor a különböző elektronikai cikkeket – ismertette a részleteket Széplaki Dóra, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyintézője.

Az elektronikai eszközök mellett sütőzsiradékot is gyűjtöttek (Fotó: Rosta Tibor)

Megtudtuk, két céggel dolgozik együtt ilyenkor az önkormányzat: a sütőzsiradékot és a használt olajat elszállító, illetve kozmetikai cikkeként vagy bioüzemanyagként újrahasznosító  Biofilter Zrt.-vel, valamint az elektronikai cikkekért érkező karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.-vel.

– A tavaszi illetve a tavalyi gyűjtésekhez képest sokkal több hulladék érkezett, a kezdés után fél órával szinte már teljesen tele volt az udvar – mondta Széplaki Dóra.
Hozzátette, 12 ötvenliteres hordóba öntik a zsiradékokat és olajat, a nap végére várhatóan teljesen tele lesznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.