- hirdetés -

Először adott koncertet Orosházán, a Művészetek Házában Villányi Dániel. A fiatal zongoraművész Bach, Schubert és Liszt zeneműveit szólaltatta meg október 11-i előadásán a közönségnek.

Már kisgyermekkorában is érdekelte a zene Villányi Dánielt, de mint mondta, el kellett telnie pár évnek, mire az érdeklődésből hobbi lett, a hobbiból pedig hivatás.
– Nagyon korán elkezdtem tanulni. Úgy gondolom annak, hogy az évek során ugyanúgy megmaradt az érdeklődésem és a rajongásom a komolyzene iránt, nagy szerepe volt, hogy a szüleim ezt soha nem erőltették rám – mesélt a kezdetekről a fiatal zongoraművész, aki október 11-én, Orosházán, a Művészetek Házában adott koncertet.

Elmondása szerint korábban már járt egyszer városunkban, a Lutheránia Énekkar tagjaként lépett fel évekkel ezelőtt egy előadáson az Evangélikus Templomban. Mostani érkezése az UniCredit Bank Korszakalkotók nevű patronáló programjának köszönhető, melynek köszönhetően Orosházán kívül több vidéki városban is fellépett már. Mint mondta, előadásainak célja, hogy minél több érdeklődővel megszerettesse a komolyzenét zongorajátékával.

– A zene ott kezdődik, ahol a szavak véget érnek. Egy jó és értékes dolognak tartom, ezért is kutatom, hogyan lehetne népszerűbbé tenni. Én inkább úgy látom, hogy a meggyőzés helyett egy lehetőséget kell adni az embereknek, hogy hallhassák és el tudják dönteni, érdekli-e őket – mondta Villányi Dániel.

Gyermekkorától kezdve foglalkozik komolyzenével Villányi Dániel (Fotó: Rosta Tibor)

A zongoraművész koncertje a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Zenei Világnap nevű rendezvénysorozatának harmadik eseménye, egyben a zongorista szakmai nap része volt. Az egybegyűlteket Kardosné Bánhidi Éva, az iskola igazgatója köszöntötte, aki kiemelte az elmúlt években itt járó korábbi előadókat, a Fesztivál Zenekar Kamaraegyüttesét, a Nemzeti Filharmonikusok Kamaracsoportját, valamint a múlt héten itt koncertező Alföld Quartettet.
– Villányi Dániel koncertje egy újabb nagy lehetőséget jelent, hiszen több nagy sikerű szóló-, nagyzenekari és kamarazenei fellépést tudhat maga mögött – hangsúlyozta Kardosné Bánhidi Éva.

Villányi Dániel koncertjére a zeneirodalom legnagyobb alakjainak műveit választotta. Johann Sebastian Bach Olasz Koncert című darabját Franz Schubert a-moll zongoraszonátája követte, végül az Obermann völgye című Liszt Ferenc-darabbal zárult az előadás. A közönség mindhárom produkciót tapsviharral jutalmazta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.