- hirdetés -

A 42. alkalommal rendezték meg az Egyesült Királyságbeli Crowleyban a hagyományos British Open nemzetközi kyokushin karate versenyt. A nyílt angol bajnokság, immár tíz éve, egyben Világkupa verseny is.

Huszonkét ország, mintegy háromszáz harcosa nevezett az október hatodikai versenysorozatra. Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő és rendszeresen a legerősebb mezőnyt felvonultató versenyen nem ritka, hogy egy-egy súlycsoportban több világbajnokot is találunk. Az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK) két versenyzővel képviselte magát, -80 kilóban sensei Zsiga Zsolt és a 70 kilós súlycsoportban Ujj Mihály révén. Előbbit a rendezők is az esélyesek közt tartották számon.

Mint a klub vezetője shihan Zsiga Zsolt elmondta, nagy reményekkel érkeztek Angliába. Zsolt nagy formában volt, sérülés sem hátráltatta a felkészülését, és ezen a versenyen a korábbi években vívott már döntőt és bronzmeccset is.

A fiatal orosházi sensei egy svájci versenyző ellen kezdett. Első meccse mindössze 18 másodpercig tartott (ez volt az egész verseny leggyorsabb KO győzelme). Egy gyönyörűen kivitelezett gördülő rúgással befejezett meccs után már a tizenhat közt tudhatta magát.

A nyolc közé jutásért vívott második mérkőzést pedig egy hazai versenyző ellen egyhangú pontozással nyerte. Harmadiknak következett Zsolt számára az ebben a súlycsoportban lévő két orosz világbajnok egyike. A magyar fiú itt is igazolta jó formáját és rendkívül szoros küzdelmet izgulhattak végig a nézők. Kétszer két perc után döntetlen lett a vége. Nem volt a két küzdő fél között öt kilónyi súlykülönbség, így ez sem dönthetett. Jött a törés. A meccs előtt leadott cetlik kibontásakor kiderült, mindkét fiú hat-hat deszkát vállalt és teljesítette is – itt sincs döntés. Így a mindent eldöntő utolsó harc következett. Itt két piros és két fehér zászló után a főbíró az oroszt hozta ki győztesnek.

Óvás bírói hiba miatt

A mérkőzés után a magyar csapat vezetői óvást nyújtottak be, mivel a hosszabbításban az orosz versenyző szabálytalanságát nem a megfelelő büntetéssel sújtották. Egyensúly vesztés miatt földön fekvő ellenfele után rúgott és el is találta a fejét. A szabályok szerint ezért „genten”, azaz intés járt volna, de csak „csui” figyelmeztetést kapott. A versenybírák az óvást hosszas tanakodás után elutasították, így Zsiga Zsolt a hatodik helyen fejezte be a világkupa küzdelmeit.

Mester és tanítvány, vagyis apa és fia, háttérben a verseny helyszíne (Fotó: OKKSZK)

Ujj Mihály versenyének nem kedvezett a sorsolás. A kettős igazolással induló 46 esztendős sportoló elsőre egy nagyon jó orosz versenyzőt kapott. A magyar fiú jól harcolt és többszöri döntetlen után csak testsúly különbséggel kapott ki.

Az egyik szemem sír, a …

A British Open küzdelmeit az OKKSZK elnöke és egyben vezető edzője, shihan Zsiga Zsolt értékelte:

– Két érzés kavarog bennem. Az egyik az öröm, hisz mindkét versenyzőm remekül küzdött. Zsoltnak sikerült ledöntenie azt a gátat, ami – meglátásom szerint – eddig az orosz versenyzőkkel szemben útját állta a legnagyobb sikereknek. A másik a bosszúság, hisz ha Zsolt mérkőzésén helyesen alkalmazták volna a szabályt, akkor a versenyzőm minimum ezüstérmes. A győztesnek kihozott orosz fiúnak ugyanis nem kellett a négy között meccselni. Elődöntős ellenfelét szabálytalanul leütötték, nem tudott tovább küzdeni, az őt leütő román versenyzőt pedig leléptették, így a nyolcból egyenesen a döntőbe került – összegzett a mester.

A bírák nem brillíroztak

A világkupán sajnos sok olyan bíró is részt vett, akik szakmai felkészültsége nem érte el a verseny színvonalát – tette még hozzá az értékeléshez shihan Zsiga Zsolt. – A bírói hibák miatt nagyon sok óvás történt. Például az orosházi Ujj Mihály versenyén, két döntetlen utáni mérlegelésen meg volt a két fiú közti öt kiló súlykülönbség, mégis továbbküldték törésre a versenyzőket. Misi több deszkát tört mint orosz ellenfele, és ki is hirdették győztesnek. Az oroszok természetesen – és jogosan – óvtak, úgyhogy félóra múlva vissza az egész, kihirdették az orosz srác győzelmét. Sajnos sensei Zsiga Zsolt érme is egy bírói hiba miatt úszott el – zárta a beszámolót a klubvezető.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.