- hirdetés -

Már kora reggel nagy volt a sürgés-forgás a Főtéren. A VI. Viharsarki Mézesnap sátrait, bemutató helyeit állították, rendezgették a kiállítók, árusok.

A mézé volt a főszerep a szombati Mézesnapon. Az édes és egészséges finomság minden formában megtalálható volt, kezdve a megszokott megjelenésétől a különleges méhviasz figurákon keresztül, egészen a mézes süteményekig. A rendezvény fő célja a méz, a méztermékek népszerűsítése, de a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet a mézfogyasztás fontosságára is.

Csak tudjunk választani… (Fotó:Rosta Tibor)

Az orosházi és környékbeli méhészek elhozták termékeiket, melyek közül sokat ingyenesen megkóstolhattunk, de megtalálhattuk a vásárban a méhészetben használt gépeket és mindent ami ezzel a foglalkozással összefügg, és azokat is amelyek nem. Volt szőnyegszövő, kürtös kalács készítő, ékszerárus, száraztészta készítő, és minden ami igazán színessé tesz egy vásári forgatagot.

A színpadon a legkisebbek, ovisok, bölcsisek produkciójával indult a programok sora, a városháza nagytermében pedig szakmai fórumra gyűltek össze a méhészek.

Fekete József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) alelnöke tartott előadást, mely a méhészet és a méhészek aktuális problémáival, foglalkozott. Elmondta, hogy bár a magyar méz tiszta, egészséges és az egyik legjobb a kontinensen, mégsem fogyasztunk eleget belőle.

– Az egyesületünk sokat tesz, hogy az egy főre eső mézfogyasztást növelje. Nem csak ezzel kell azonban foglalkoznunk, hanem az évről évre visszatérő nagymértékű méh pusztulás okainak felderítésével is. Szerencsére az OMME, a NÉBIH, és az Agrár Minisztérium munkájának köszönhetően eltűntek hazánkból a silány minőségű, hamisított mézek, így akár a boltból, akár a termelőktől kiváló minőséget lehet vásárolni – tette hozzá az alelnök.

A rendezvényen életmű-díjjal ismerték el Gombkötő Lajos orosházi méhész munkáját.

Nagy érdeklődés övezte a színpadi produkciókat is (Fotó: Rosta Tibor)

A színpadon délutánig folytatódtak a különböző zenés és táncos produkciók. Természetesen nem maradhatott el a 2018-as Diák Mézkirálynő látványos külsőségek közötti megkoronázása sem.

Azt már csak remélni tudjuk, hogy a szervező, Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület törekvéseit siker koronázza, több mézet fogyasztunk és a jövő évi időjárás is kedvez majd a méhészeknek és szorgalmas, zümmögő „munkatársaiknak”.

 

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.