- hirdetés -

Előkelő helyet foglal el a megyei értéktárban az egykori orosházi lelkész és tudós, a három nagy búzanemesítő egyike, Mokry Sámuel munkássága. A búza, a kenyérnek való, az „élet”, mindig is a legfontosabbak közt szerepelt a békési emberek életében.

Orosháza környékén őszi búzát már az XIX. század második felétől majd a XX. századtól és napjainkban is jelentős területen termesztenek. A búzának a népélelmezésben minden időszakban létfontosságú szerepe volt és van napjainkban is.

Az 1863-as évben aszály, a következő években a gabonarozsda óriási terméskiesést és éhínséget okozott hazánkban. Ezen nehéz időszakban kezdett hozzá a búzanemesítéshez Mokry Sámuel Orosháza-Gerendás határában.

Mokry Sámuel 1832. május 8-án Monostorszegen született. Szülei Mokry Sámuel és Ágoston Vilma voltak. Iskoláit Újverbászon és Pozsonyban végezte. Ezután Halléban teológiai majd Keszthelyen gazdasági ismereteket tanult. 1854-1858 között Orosházán evangélikus lelkész volt. Itt vette feleségül Mikolay Jankát Tessedik Sámuel unokáját. 1864-től figyelme a búzanemesítésre terelődött. Célul tűzte ki a szárazságnak jobban ellenálló, jól bokrosodó nagyobb kalászt hozó búza létrehozását. Az Orosháza- Gerendás határában a kiváló talaj, a fényviszonyok, a tápanyagellátás mellett a legnagyobb termést adó búzafajtát sikerült nemesítő munkájával előállítani.  Gazdaságában kiválasztásos módszerrel hozzáfogott a nagy kalászt hozó és a rozsdának ellenálló búza – ősi magyar búzaszelekciójával-   nemesítéséhez. Jelentős területen termesztettek az általa nemesített jobb minőségű vetőmagjából búzát.

A múlt év októbere óta láthatjuk Mokry Sámuel mellszobrát a Szabadság téren (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

1875-ben megjelent Búzanemesítés című könyvben összegezte tapasztalatait és nemesítési eredményét. Három és fél évtizednyit Gerendáson tartózkodott, majd 1900-ban Budapestre költözött. Jelentős vagyonra tett szert nemesítő munkájával.

Mokry Sámuel váratlanul halt meg Budapesten 1909. június 10-én, Orosházán a Mikolay család sírboltjában talált örök nyugalomra felesége, lánya, anyósa és apósa mellett. Születésének 150. évfordulóján Orosházán az alvégi temetőben felavatták a Rajki László szobrászművész alkotta síremléket. Mellszobrát, a Búzanemesítők szoborcsoport tagjaként Baross László és Székács Elemér szobrával együtt 2017-ben avatták fel a Szabadság téren.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.