- hirdetés -

Nem maradtak komolyzene nélkül az orosháziak a zene világnapján. A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett, október 1-jei koncerten az intézmény tanítványai mellett felléptek a pedagógusok, és a nemrégiben Békés Megyei Príma díjjal elismert Alföld Quartet is.

Több mint 40 esztendeje, 1975-ben döntött úgy Yehudi Menuhin, hogy szorgalmazza egy zenei világnap életre hívását. Az UNESCO október 1-jén fogadta el a javaslatot, azóta ünnepeljük a zenét október első napján. A világhírű hegedűművész és karmester akkor azt mondta, a zenének a zaj antitézisének kellene lennie.

Minden bizonnyal így gondolta a zeneiskola munkaközössége is, amikor hagyományaikhoz híven idén is megszervezték koncertjüket a Művészetek Házában.
– A mai napon olyan tehetséges növendékek lépnek fel, akik az elkövetkezendő időszakban versenyeken szerepelnek majd, illetve végzős diákjaink, akik a későbbiekben zenei pályán tanulnak tovább. Nyitószámként a vonós kamaraegyüttesünket hallgathatja meg a közönség, meglepetésként pedig az Alföld Quartetet is vendégül láthatjuk – sorolta a fellépőket Kardosné Bánhidi Éva igazgató.

Az iskola tehetséges növendékei léptek fel a koncerten (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Elmondta, a kiemelt koncerteken – amilyen a zenei világnapi –, szeretnének példát mutatni a gyerekeknek.
– Ezzel egyrészt társaik szolgálhatnak, akik már eljutottak olyan szintre, hogy zenei pályát válasszanak, másrészt a tanárok, akinek a játéka a lehető legjobb motiváció – fogalmazott.

Melléjük sorakozott fel ezen az estén az Alföld Quartet, amelynek Hoffmann Ágnes hegedűművész, valamint Jankó Zita hegedűtanár személyében két orosházi tagja is van. Azonban nem csak ezért volt természetes számukra, hogy elfogadják a meghívást.
– Nagyon örülünk, hogy eljöhettünk ma, a zene világnapján ide játszani, az pedig külön öröm, hogy mélyhegedűs kolléganőnk növendékei is láthatnak minket élőben, színpadon koncertezni – hangsúlyozta Hoffmann Ágnes.

A képek is muzsikáltak

Hozzátette, kitartást és nem lankadó szorgalmat kíván a diákoknak, akik Haydn op. 20-as Esz-dúr vonósnégyesét hallhatták tőlük.
– Ez egy igazán klasszikus vonósnégyes. Haydn az a zeneszerző a klasszikában, aki után az egész vonósnégyes irodalom kialakult, tulajdonképpen ő ennek a megteremtője. Ezért is választottunk ebből a műből négy tételt – árulta el Hoffmann Ágnes.

A példakép, Békés Megyei Príma-díjas Alföld Quartet (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Felcsendült még a koncerten egyebek mellett Humperdinck Esti dala, Kókai Verbunkos rapszódiája, és Bartók klasszikusa, az Este a székelyeknél. A hátteret mindehhez a terem falán elhelyezett, szintén zenei témájú alkotások nyújtották.
– Idén már negyedik alkalommal írtunk ki rajzpályázatot a zene világnapja alkalmából, ezúttal az Ősz húrjain címmel. Őszi hangulatú, témájú, színvilágú képek érkezésére számítottunk, ami így is lett. A megközelítőleg 50 alkotásból jó néhány készült érdekes, izgalmas technikai megoldással – tájékozatott Mezei-Fehér Judit igazgatóhelyettes, aki a pályázat értékelését követően a díjakat is átadta.

A koncert idén nem az egyetlen esemény, amellyel a zene világnapját köszönti az iskola. Szeptember 27-én Erkel Ferenc kiállítás nyílt, illetve filmet vetítettek legendás zeneszerzőnk életéről. Október 11-én pedig a zongora tanszak szakmai napjának keretében egy ifjú zongoraművész érkezik az iskolába, és ad hangversenyt a növendékeknek, valamint pedagógusaiknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.