- hirdetés -

Október 1-től lép életbe a júliusban megszavazott új gyülekezési törvény, ami az 1989-es jogszabályokat váltja fel.

Október 1-től, azaz hétfőtől lesz érvényes a még áprilisban megszavazott új gyülekezési törvény. Több változtatás is történt a korábbi, 1989-es verzióhoz képest, a legszembetűnőbb a gyűlés meghatározása. Az új törvény szerint ugyanis a legalább két személy részvételével közügyben való véleménynyilvánítás céljából tartott nyilvános összejövetel már gyűlésnek számít.

– Mindenkinek joga van engedély – vagy meghatározott kivételekkel – előzetes bejelentés nélkül, békésen, fegyvertelenül, másokkal közösen felvonulásokat, tüntetéseket szervezni vagy azokon részt venni. Nem közterületnek minősülő helyszínen viszont a gyűlés szervezéséhez az ingatlantulajdonos és használó beleegyezése szükséges – mondja ki a jogszabály.

Aki közterületen szervez nyilvános gyűlést, annak a rendezvény megtartása előtt legfeljebb három hónappal és a felhívás előtt legalább 48 órával kötelező bejelentenie azt az illetékes rendőrkapitányságnak. Ha a határidő megtartása veszélyeztetné az adott gyűlés célját, az arra okot adó esemény után haladéktalanul, a felhívás megküldésével kell a hatóságoknál bejelenteni. Egyedül abban az esetben nem kell a gyűlést bejelenteni, ha a gyülekezés egy, azt közvetlenül megelőző indokból, tervezés és szervező nélkül alakul ki.

Október 1-től lép életbe az új gyülekezési törvény (Fotó: infostart.hu)

Az új törvény szerint emellett, ha egy tüntetés a közbiztonság, vagy a közlekedés rendjének sérelmével jár, betiltható lesz. Abban az esetben, ha azonos helyszínre és azonos időpontra jelentenek be gyűléseket és nem lehetséges egyidejű megtartások, a hatóságoknak a korábban bejelentett rendezvény élvez elsőbbséget.

A jogszabály kimondja, ha a gyűlés bűncselekményt vagy bűncselekményre felhívást valósít meg, azzal a közbiztonságot veszélyezteti.

Feloszlatni akkor kell az új rendszer szerint a gyűléseket, ha megbizonyosodik róluk, hogy tiltó határozat ellenére tartják meg, vagy veszélybe kerül törvényességük. Ilyenkor a résztvevők által okozott károkért a károkozóval együtt a szervező is egyetemlegesen felelős.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.